Ursula von der Leyen problémásnak tartja a magyar energia-veszélyhelyzetet

Ursula von der Leyen problémásnak tartja a magyar energia-veszélyhelyzetet

Ursula von der Leyen az Európai Parlament üléstermében Strasbourgban, 2019. július 16-án (Fotó: Reuters/Vincent Kessler)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egyoldalú intézkedések csak súlyosbítják a helyzetet – így fogalmazott Ursula von der Leyen a nemrég bejelentett magyar energia-veszélyhelyzet kapcsán. Az Európai Bizottság elnöke a Portfoliónak adott interjút, ebben pedig megjegyezte: Oroszország fegyverként használja az energiát. Ezért az Európai Unió már hónapok óta arra készül, hogy Putyinék végül teljesen leállítják majd a gázszállítmányokat.

Von der Leyen szerint viszont a gázmegtakarítási terv életbe léptetésével minden tagállam alá védőhálót feszítenek ki. (Mint megírtuk, a 27 ország politikusai közül csak a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter szavazott nemmel.) Azok kaphatnak felmentést, akik nincsenek közvetlen kapcsolatban egy másik uniós tagállam gázhálózatával, vagy egyáltalán nem részei az EU-s hálózatnak. Portugália és Spanyolország például Afrikából szerzi be a földgázt, a spanyolok pedig cseppfolyósított gázt is vásárolnak.

Von der Leyen kijelentette azt is, hogy az egész EU összefügg, és ha egy tagállamban ellátási zavar merülne fel, azt az egész államszövetség megszenvedné. „Ez egy európai léptékű válság. Ezért európai léptékű választ érdemel. Ez az egyetlen módja annak, hogy megvédjük a magyar állampolgárokat” – jelentette ki a magyar lépésekkel kapcsolatban. A veszélyhelyzet mellett többek között a fosszilis tüzelők exporttilalmáról nyilatkozott így.

A gázfogyasztás csökkentése szerinte nagyon komoly kihívásokat okoz az iparnak, de ők irányt mutatnak a tagállamoknak, hogyan érjék el ezt úgy, hogy közben biztosítják a társadalom és az értékláncok zavartalan működését is. Példaként aukciós vagy pályázati rendszereket említett a fogyasztáscsökkentés ösztönzésére.

Magyarország is felmentést kapott az orosz olajat érintő szankciók alól, a Barátság csővezetéken keresztül érkezhet még az energiahordozó. Arra válaszul, hogy ez meddig maradhat így, az elnök azt mondta: ideiglenes kivételt kapott Magyarország, és a lehető leghamarabb visszatérnek a kérdésre.

Az Oroszország elleni uniós szankciók Von der Leyen szerint keményen és mélyen belehasítanak az orosz gazdaságba, májusban például az orosz autógyártás kilencven százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest.