Útonállónak nevezte a Ryanair a magyar kormányt az extraprofitadó miatt

Útonállónak nevezte a Ryanair a magyar kormányt az extraprofitadó miatt

A Ryanair egy gépe (Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Folytatódik a Ryanair és a magyar kormány csörtéje a szektoriális extraprofitadó miatt. Ezúttal az ír diszkont légitársaság jelentkezett éles hangvételű közleménnyel, amelyben az adó mellett annak kitalálóját is kritizálta.

A közlemény alapján kifejezetten Nagy Mártont, az új Orbán-kormány gazdaságfejlesztésért felelős miniszterét kérték, hogy magyarázza meg:

• Miért sarcolják meg a légitársaságokat a „magyar családok védelme érdekében”, amikor az ágazat cégei rekordveszteségekről számolnak be a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború következtében;
• Miért a magyar családokat és az ide-, illetve az innen utazókat kérik arra, hogy fizessenek magasabb díjakat, amikor Magyarország két éve szenved a Covid és az ukrajnai háború miatt;
• A légi utazás megemelt adója hogyan „segíti” a magyar családokat – írja a nyilatkozatot ismertető Hvg.hu.

A Ryanair szerint nem extraprofitadóról van szó, a kormány teljesen elrugaszkodott a valóságtól, amikor „útonállóként” szedi be a plusz adót. Azt írták, hogy miközben más uniós kormányok csökkentik az ágazatra terhelt adót, hogy ezzel segítsék a légi forgalom és a turizmus talpra állását, Nagy Márton „egy új és elhibázott gazdasági stratégiát követve extraprofitadót vet ki olyan veszteséges légitársaságokra, mint a Ryanair és a Wizz Air, ami tovább ronthatja a magyar légi közlekedés és turizmus versenyképességét” – folytatják.

Kitértek a fogyasztóvédelmi vizsgálatra is, amelyet a magyar kormány azért indított, mert a vállalat az extrapofitadót áthárítja az utazókra (a Budapestről induló európai utak árát 3900 forinttal növelik), méghozzá a jegyeket már az adó bejelentése előtt megvásárlókra is.

Ironikusan úgy fogalmaztak, hogy „üdvözlik a tervezett fogyasztóvédelmi vizsgálatot, és felszólították a Fővárosi Kormányhivatalt, hogy terjessze ki vizsgálatát arra is, hogyan vethet ki a magyar kormány extraprofitadót egy veszteséges iparágra”. „Talán Nagy miniszter úr meg tudja magyarázni, hogy miért vetik ki ezt az idióta adót a veszteséges légiiparra” – fogalmaznak.

A közlemény idézi Michael O'Learyt, az ír cég vezérigazgatóját is. Szerinte az, hogy az extraprofitadót a légiiparra is kiterjesztik, azt mutatja, hogy Nagy Márton „elfelejtette, mit tanult közgazdaságtanból”. Ezért a vezérigazgató szerint elküldik neki a „Közgazdaságtan fajankóknak” (angolul: Economics for Dummies) című könyvet, amelyet reményeik szerint tanulmányozni fog.