Vannak húsok, amelyek duplájára drágultak

Vannak húsok, amelyek duplájára drágultak

Fotó: Unsplash/Ali Inay

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

15 százalékkal emelkedtek február óta az éttermi árak, de a vendéglátósok szerint a költségeik növekedése 30-40 százalékos drágulást is indokolna – derül ki az ATV Híradó riportjából.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint 15 százalékkal emelkedtek február óta az éttermi árak az emelkedő rezsiköltség, az alapanyagok drágulása és a munkaerőhiány miatt. 

Egy átlagos budapesti belvárosi étterembe 4000 forintot vagy akár 6000 forintot is elkérhetnek egy főmenüért. Az ATV Híradó által megkérdezettek nagyon figyelik, mennyit költenek egy étkezésre. Ez az összeg 2000 forint körül mozgott. Hasonló árakkal találkozott a Híradó a budapesti körúti török étteremben is, ahol egymást érték a vendégek. Az étterem régóta munkaerőhiánnyal küzd. A tulajdonos azt mondta, hogy muszáj volt emelniük, de annyit nem tudtak, mint ammenyi indokolt lett volna. „30-35 százalékos emelkedés van az alapanyagokban, de mi csak 10 százalékot emeltünk” – mondta Mehmet Coskun.

„Nagyon hosszú ideig próbáltuk tartani az eredeti árainkat, a pandémia alatt főleg, de tavaly novemberben mi is áremelésre kényszerültünk és most most beszéltük ezekben a napokban, hogy kellene igazítani picit az árainkon” – mondta Taskó Ágnes, egy budapesti vegán étterem tulajdonosa.

Márciusban a KSH szerint 8,5 százalékkal nőttek az élelmiszerárak az egy évvel korábbihoz képest. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete azonban jóval nagyobb élelmiszerdrágulást érzékel.

„Alapvetően a húsok ára 50-80 valamelyik 100 százalékkal is emelkedett. Az olaj ára, ami tavaly volt 600 forint az 1300 forint és ezek nettó nagyker árak” – mondta Kovács László. Szerinte az infláció miatt 30-40 százalékos áremelés lenne indokolt, de csak fokozatosan mernek az árakhoz nyúlni. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnöke úgy fogalmazott: „A háború óta eltelt időszakban volt olyan, aki kétszer is emelt 8-8 százalékot, volt aki egy lépésben 15 százalékkal és talán egyéb korrekciókra még szükség lesz.” 

A Turizmus online adatai szerint azok, akik házhoz rendelnek még drágábban ehetnek, az éttermek online árajánlata ugyanis 15 százalékkal magasabb az őket terhelő áfa miatt.