Varga Mihály lehetséges korlátozásokat emlegetett a koronavírus miatt

Varga Mihály lehetséges korlátozásokat emlegetett a koronavírus miatt

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Masterplast Nyrt. új egészségipari alapanyaggyártó üzemének átadásán Sárszentmihályon 2021. június 29-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az energiaárak megugrása, az infláció megemelkedése és a vírushelyzet romlása miatt a Pénzügyminisztérium (PM) korábbi várakozásait csökkentve, 6,8 százalékos gazdasági növekedésre számít idén – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) nemzetközi biztosítási konferenciáján csütörtökön Budapesten.

A miniszter felidézte, hogy két hónappal ezelőtt 7-7,5 százalékos növekedést vártak. A visszafogottabb növekedési várakozások okai közül kiemelte, hogy az energiaárak emelkedése jelentősen fogja fékezni az európai gazdaságok teljesítményét, az infláció pedig ezzel párhuzamosan magasabb lehet. A koronavírus okozta hatás, bár kisebb lesz, mint a második és a harmadik hullámnál, de szintén fékezni fogja a gazdaságot – jelezte a miniszter az MTI beszámolója szerint.

A Portfolió arra is kitér, hogy Varga Mihály ezután olyat mondott, ami jócskán eltér a kormányzati üzenetektől: arról beszélt ugyanis, hogy korlátozások lehetnek, gazdasági kiesés jöhet a koronavírus negyedik hulláma következtében, de talán ez kisebb lesz, mint az előző hullámokban. A portál még arra is emlékeztet, hogy a világon most Magyarországon terjedhet a leggyorsabban a járvány.

Varga Mihály kiemelte ugyanakkor, hogy a magyar gazdaság teljesítménye elérte a járvány előtti szintet, az Európai Unióban csak 10 ilyen ország van. Mint mondta, a növekedést a szolgáltató szektor és az ipar húzta.

A pénzügyminiszter emlékeztetett, hogy idén a második negyedévben közel 18 százalékos volt a gazdasági növekedés mértéke Magyarországon, ami jelzi azt is, hogy részben sikerült a magyar gazdaság szerkezetét módosítani. Hangsúlyozta, hogy a növekedési pálya folytatása áll a kormány gazdaságpolitikájának középpontjában.

A Jobbik máris közleményben reagált a biztosítási kongresszuson elhangzottakra. Mint epésen megjegyzik, „mellesleg” ma kiderült: a negyedik hullám miatt újabb korlátozások lehetnek, valamint gazdasági kieséssel is számolni kell. – Kész szerencse, hogy Varga Mihály miniszterelnök-helyettest meghívták a Magyar Biztosítók Szövetségének konferenciájára, mert legalább ezt is megtudtuk – tették hozzá.

Úgy látják, a tömegeket valószínűleg nem nyugtatja meg a szokásos fideszes lebegtetés, hogy ez a korlátozás „talán” kisebb lesz, mint az előző hullámokban. – A napnál is világosabb, hogy az Orbán-rezsim félrekezelte a vírust, és hamis biztonságérzetbe ringatja a magyarokat – fogalamznak a közleményben.

Arra is kitérnek, pontosan tudja mindenki, mire gondol Varga Mihály, amikor arról beszél, hogy „a gazdasági előrejelzésekkel kapcsolatosban nem árt az óvatosság”. Mindez azt jelzi egyben, hogy az orbáni gazdaság növekedése csupán blöff, a beleöntött és végül ellopott uniós pénz, a hozzájuk kapcsolódó látszatberuházások és a hitel hajtotta, aminek meg is lett a következménye. – Ott láthatjuk a benzinkutak oszlopain és a boltok árcímkéin. Már csak ezért is elengedhetetlen a jövő évi kormányváltás – zárul az ellenzéki párt közleménye.