Hitelkártya sem kell, csak személyi igazolvány: Vásárolj most, fizess később!

Hitelkártya sem kell, csak személyi igazolvány: Vásárolj most, fizess később!

Online vásárlás (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mostanában került előtérbe hazánkban egy újfajta vásárlási lehetőség, a „Vásárolj most, fizess később – Buy Now Pay Later (BNPL)” szolgáltatás. Ennek lényege, hogy a webáruházakban a bankkártya-adatok megadása nélkül, utólagos fizetéssel vásárolhat az, aki fél megadni bankkártyája adatait a világhálón található felületen, bármilyen biztonságosnak is hirdetik azt – magyarázta az új szolgáltatás alapjait Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu vezetője.

A szakértő elmondta, a világban 2-3 éve indult szolgáltatás lényegében egy újracsomagolt, kamatmentes áruhitelt jelent, hiszen nem a vásárláskor, hanem csak később kell fizetni az áruért. Ennek előfutáraként a hitelkártyával rendelkezők számára nyitva volt egy olyan lehetőség, hogy a vásárlást követően a telefonra töltött applikációban a bankkártyatulajdonos választhatta meg, hogy a normál hitelkártya feltételeinél kedvezőbb kamatozással akarja 6-12 hónap alatt részletekben visszafizetni az áru ellenértékét. Ez azonban igencsak macerás megoldást jelentett.

– A BNPL a koronavírus-járvány alatt kapott nagy lendületet, elsősorban az Egyesült Államokban és az északi országokban, amikor az emberek otthon ültek, vagy home officeban dolgoztak. A szolgáltatás mögött általában egy azonnali hitelbírálat áll, amely az ügyfél banki adatainak lekérését és elemzését követően hitelesíti a vásárlást – mondta Gergely Péter.

A pénzügyi tanácsadó kiemelte, vannak veszélyei ennek a szolgáltatásnak, hiszen a vásárló azt látja, néhány másodperc alatt fizetés nélkül megrendelheti a hőn áhított árut. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ezzel a módszerrel a webáruház oldalán úgy rendelheti meg az ember az árut, hogy ki sem kell mozdulnia a lakásból, és fizetnie is csak hónapok múlva kell.

Igazából egyfajta pszichológiai nyomás nehezedik a vásárlóra, aki sokszor az online vásárlás utolsó lépésénél retten vissza, amikor meg kell adnia bankkártyája adatait. A szolgáltatók itt azzal csábítanak, hogy 3-6 hónap alatt kell csak kifizetni a terméket, mégpedig kamat nélkül. A jelek szerint működik a csábítás, az elmúlt két-három év azt mutatja, hogy a BNPL jelentősen megnövelte a vásárlások számát a webáruházakban.

– Nemcsak a forgalom emelkedik, de az átlagos kosárérték is nő. Azaz nehéz nemet mondani a vásárlónak arra az ajánlatra, amelynek igénybevételét nem korlátozza sem a zsebében lévő készpénz mennyisége, sem a bankszámláján vagy a bankkártya mögött lévő összeg nagysága, hiszen jövőbeli teljesítésről van szó – ecsetelte a veszélyeket Gergely Péter.

Az Egyesült Államokban már ennek negatív hatását is megtapasztalhatták, hiszen számos alkalommal derült ki utólag a vásárlóról, hogy rosszul számolt, és mégsem tudta kifizetni a termék árát.

Monoki Csaba, az IzzyPay operációs vezetője a Magyar Hangnak elmondta, idehaza várhatóan az első negyedévben indul a vásárolj most, fizess később szolgáltatásuk, amely a nagyobb hazai webáruházakban lesz elérhető. A fizetés folyamatáról elmondta, miután a vásárló kiválasztotta a megvásárolni szándékozott árut, a fizetési lehetőségek közül az utólagos fizetést, majd az IzzyPayt választva veheti igénybe a szolgáltatást. Itt mindössze a személyi igazolványszámát kell megadni, majd néhány másodperces bírálati szakasz következik, és ha nem utasítja vissza a rendszer, akkor már nincs más dolga a vásárlónak, mint várni az áru kiszállítását.

Kérdésünkre elmondta, a bírálat során részben a személyi igazolvány szám alapján a Belügyminisztérium adatbázisát használva, részben pedig olyan szerteágazó információk alapján döntenek az utólagos fizetés engedélyezéséről, mint például hogy az adott webáruháznak regisztrált vásárlójáról, vagy csak egyszeri akcióról van szó. Vagyis a bírálat során nem jutnak hozzá a vásárló banki adataihoz.

– Éppen ez a szolgáltatásunk lényege, nem kérünk bizalmas banki adatokat, megbízunk a vásárlóban. Úgy gondoljuk, azok számára lesz érdekes szolgáltatásunk, akik tartanak attól, hogy bármilyen internetes felületen megadják bankkártyájuk adatait – mondta Monoki Csaba.

A fizetésre 14 napja van a vásárlónak, amelyet bankkártyával vagy banki utalással teljesíthet. Amennyiben több időre van szüksége, úgy 990 forint fejében újabb 14 nappal hosszabbítható meg a fizetési határidő. Ezek az induló lehetőségek, de – a szolgáltatás beindulását és a tapasztalatokat figyelembe véve –, később bővülhetnek a vásárlással kapcsolatos lehetőségek.

Kérdésünkre válaszolva Monoki Csaba arról is beszélt, ismerik a nemzetközi tapasztalatokat, nevezetesen hogy akad, amikor fizetési problémák merülnek fel, de úgy vélik, éppen ezeket a tapasztalatokat felhasználva képesek lesznek a hibákból tanulni, és így elkerülni azokat.