Veszélyben a Norwegian Air

Veszélyben a Norwegian Air

(Fotó: Wikipedia/Alan Wilson)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csőd fenyegeti Európa harmadik legnagyobb fapados légitársaságát, a Norwegian Air-t, amely most abban bízik, hogy a részvényesei mentőövet dobnak neki. Ahogy arról a CNN beszámolt, a légitársaságot agresszív terjeszkedése és hitelei sodorták bajba: ennek következtében idén 65 százalékban estek a részvényeik, és a társaság alapítója, igazgatója és legnagyobb részvényese Björn Kjos le is mondott júliusban, utódát nem találták meg.

A társaság az elmúlt években óriási beruházásokat hajtott végre: 2012-ben belépett a transzatlanti piacra, és 222 gépre szóló megrendelést írt alá a Boeing-gel. Már akkor látható volt, hogy az agresszív bővülés nagy kockázattal jár, a Norwegian Air adósságszintje ugyanis felszökött. A dolgok azonban nem alakultak jól, hiszen tavaly szeptemberben két katasztrófa után a földre parancsolták a Boeing 737 MAX-okat, amelyekre az Írország és Észak-Amerika közötti járatokat alapozták. A típussal kapcsolatos problémák feltárása jelenleg is tart, így kérdés, az összesen 16 repülő mikor állhat a Norwegian szolgálatába.

A légitársaság pénzügyi gondjai áthidalására most két évvel szeretné eltolni a részvényesek kifizetését, ha ebbe nem mennek bele, akkor viszont nem halogathatják, hogy felvásárolja őket valamelyik nagy cég, például az az IAG, amely a British Airways és a Lufthansa tulajdonosa.