Zara László: Nem egyeztetett velünk érdemben a kormányzat

Zara László: Nem egyeztetett velünk érdemben a kormányzat

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Parlamentben elhangzottakkal ellentétben az áfabevallás tervezettel kapcsolatban nem történt érdemi egyeztetés az Adótanácsadók Egyesületével. Nem voltunk részesei az áfabevallás tervezetek kialakításának, annak a kommunikációkban megjelent adminisztrációcsökkentést jelentő hatását mindvégig kritikával illettük – közölte csütörtökön Zara László, az Adótanácsadók Egyesülete elnöke.

Hozzátette: egyesületünk tagságának túlnyomó része – a körükben végzett felmérés szerint – úgy látja, hogy az áfabevallás tervezet használatával munkája több, és felelőssége is nagyobb lenne.

Ez év január 31-én egy a NAV által szervezett fórumon elmondhattuk ugyan a véleményünket az áfabevallás tervezet bevezetésével kapcsolatban, de annak módját gyakorlatilag kész tényként ismertették a résztvevőkkel. Más egyeztetés, amelynek részvevői lehettünk nem volt. Ki kell jelentenünk, hogy az egyesületünkkel nem volt – különösen nem közel három éven át folytatott – érdemi egyeztetés a jövőre bevezetendő rendszerrel kapcsolatban – írta.

Hozzátette: Ezzel szemben a múlt hónap végén a Pénzügyminisztériumnak elküldött, e témával kapcsolatos problémát felvető levelünkre a mai napig nem érkezett válasz. Az áfabevallás kiajánlás adminisztrációcsökkentő hatását kezdetektől minden szakmai fórumon (és a kért egyeztetésen is) kritikával illettük, mert véleményünk szerint a mikro- és kisvállalkozások széles körénél a könyvelőnek ezzel nemhogy kevesebb, hanem sok esetben több munkája lenne. A könyvelési, adó-nyilvántartási előírásokban semmi sem változott, így annak adminisztrációja – a bevallásért az adózó felelőssége – továbbra is megmarad.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.október elején közölte, hogy a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt. Az adóhivatal a vállalkozások helyett dolgozva már jövőre áfabevallási-tervezetet ajánl ki, de egyszerűbbé válik az adótartozások rendezése és a helyi iparűzési adóbevallások rendszere is – tájékoztatta akkor az MTI-t.