Zsiday Viktor: A politikusok majdnem haszontalanul pocsékoltak el 4-6 hetet

Zsiday Viktor: A politikusok majdnem haszontalanul pocsékoltak el 4-6 hetet

Zsiday Viktor (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az európai és amerikai politikusok (kivéve néhány országot) majdnem haszontalanul pocsékoltak el 4-6 hetet az emberek életéből, a gazdaságból. Sikerült úgy összeomlasztani a gazdaságot, hogy cserébe elég kevés haszna volt: még mindig napi több ezer új eset van Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban – írja pénteki blogbejegyzésében Zsiday Viktor.

A befektetési szakember pénteki írásában azt boncolgatta, hogy fenntartható-e a részvénypiaci emelkedés. Tömör válaszában pedig azt írja: „Attól tartok nem sokáig. Azért nem, mert a vírushelyzet nem jól lett kezelve, nincs megoldva, és újabb problémákat fog okozni.”

– Az európai és amerikai politikusok és befektetők láthatóan azt hiszik, hogy a kínai mintát követik országaik: komoly erőfeszítésekkel leverik a vírus első hullámát, majd újranyitják a gazdaságot. A probléma csak annyi, hogy az európaiak és az amerikaiak nem azt csinálták/ják, mint Kína. Kína elképesztően szigorú karanténnal nulla közelébe vitte le az új fertőzéseket, és amikor újranyitottak már csak napi pár tíz fertőzés volt! Ezzel szemben az európai karanténok félszívűek voltak, nem lettek rendesen betartva és betartatva – olvasható Zsiday blogbejegyzésében.

Zsiday Viktor: Politikai okokból gyengül a forint | Magyar Hang

A közgazdász szerint Orbán Viktor politikai törekvései nagyot ütnek a forinton.

A szakember szerint közben a lakosság türelme elfogyott, a gazdaság újraindítása elkerülhetetlenné vált, de nem egy majdnem vírusmentes bázisról, mint Kínában, hanem úgy, hogy Európa-szerte még sok tízezer, sok százezer fertőzött van. Szerinte ennek csakis egy következménye lehet: mivel a reprodukciós rátát még karanténnal is alig sikerült egy alá szorítani, a „nyitás” után szinte biztos, hogy egy fölé fog menni, azaz újra elkezd terjedni a vírus. Zsiday úgy véli, azonban új karanténhoz, a gazdaság ismételt leállításához már nem lesz ekkor elég politika tőke/társadalmi türelem, alternatíva híján mindenki rálép a svéd útra – ahol az iskolák, az éttermek nyitva vannak, míg sporttevékenységek, munkába járás továbbra is a norma.

– Őszintén remélem, hogy valamit rosszul látok, és nincs igazam a fentiekkel, de mivel nem követtük azoknak az országoknak a receptjét akik valamennyire sikeresek voltak (Kína, Tajvan, Korea), ezért a 2020-as évben a járvány fog uralni mindent Európában és USA-ban is. Ebből nem lesz így V alakú fellendülés, hanem egész éves szenvedés, sok gazdasági kárral, és halottal – véli a befektetési szakember.

Címkék: gazdaság, koronavírus