Zsiday Viktor: Nő a félelem, hogy mégsem lesz uniós megállapodás

Zsiday Viktor: Nő a félelem, hogy mégsem lesz uniós megállapodás

Zsiday Viktor (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fenntarthatatlanok az árrögzítések, mert felborítják a kereslet és kínálat egyensúlyát, aminek eredményeként hiány alakul ki. A tavalyi év második felében egekbe ugró energiaárakra fogyasztáscsökkentő lépéseket kellett volna tenni a kormánynak, ehelyett a választási költségvetéssel osztogatásba kezdett, így nem jutott tartalék képzésére, miközben a folyó fizetési mérleg hiánya sem csökkent – mondta a Portfolio podcastjában Zsiday Viktor, a Citadella Alap portfólió menedzsere.

A közgazdász szerint makrogazdasági problémát jelent, hogy a támogatott üzemanyagár miatt nálunk nem csökkent a fogyasztás, így magas az olajimport. Az üzemanyag ársapka módosítása pedig továbbra sem ösztönzi a lakosságot takarékosságra, a vállalkozások viszont át fogják terhelni az árnövekedést szolgáltatásaikra, ami tovább fogja hajtani az inflációt.

Az uniós támogatások kapcsán arról beszélt, egyelőre még mindenki reménykedik, hogy megszületik a megállapodás az Európai Bizottsággal, de nőnek a félelmek, hogy mi lesz, ha mégsem. Nem Magyarország megállapodási hajlandósága miatt vannak kétségei az egyezséggel kapcsolatosan, hanem azért, mert az uniós vezetők azt érezhetik, hogy most nyomást gyakorolhatnak Orbán Viktorra, aki éveken át borsot tört az orruk alá.

A forintról szólva Zsiday elmondta, szerinte a magyar deviza alulértékelt, 350 forint körül lenne a reális euróárfolyam. Ennek ellenére tovább is gyengülhet a forint, ha hosszabb ideig nem sikerül tető alá hozni az uniós támogatásokkal kapcsolatos megállapodást. Ebben az esetben ugyanis meginoghat a hit, hogy Magyarország egy megbízható, stabil ország, az EU szerves része. Különösen nagy ez a veszély, ha felvetődik annak esélye, hogy elhagyjuk az uniót.

A gazdasági növekedés kapcsán Zsiday kétségét fejezte ki, hogy évi 1-2 százalékos növekedésnél nagyobb tempóra képes a magyar gazdaság a jövőben, mert nincs további bevonható munkaerő, a termelékenység pedig nagyon lassan nőtt az elmúlt 10 évben.