Zsiday Viktor: „Sajnos pont az történik a koronavírus kezelése kapcsán, amitől tartottam”

Zsiday Viktor: „Sajnos pont az történik a koronavírus kezelése kapcsán, amitől tartottam”

Zsiday Viktor (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány tanulságait is összegezte Zsiday Viktor csütörtöki blogbejegyezésében. A befektetési szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy pont az történik a koronavírus kezelése kapcsán, amitől tartott: szerinte ahelyett, hogy fenntartottuk volna a kötelező maszkviselést, és nem engedélyezték volna a 10 fő feletti rendezvényeket, azt hittük, hogy a vírus eltűnt, és mindent lehet csinálni, pont úgy, mint korábban. Ez azonban a vírus terjedésének újabb erősödésével járt.

Úgy látja, tényleg van szezonalitása a vírusnak, mint más légúti vírusos betegségeknek is, tehát a nyári meleg lassítja. De a gyors terjedés Texas, California, Florida államokban azt mutatja, hogy valószínűleg nem a D-vitamin a lényeg, hanem az, hogy ne érje hideg levegő a légzőszerveket. Ezekben az államokban ugyanis szinte mindenhol megy a légkondi és fújja a hideget az emberekre, ami valószínűleg gyorsítja a terjedést Zsiday szerint. „A nyári meleg tehát ad egy kis időt Európának, de a világ más részeit vizsgálva pontosan azt látjuk, amire számítani lehetett: ha megnöveljük a társas érintkezéseket, nem használunk maszkot, vannak tömegrendezvények, akkor a vírus terjed” – szögezi le.

A vírus terjedésének pedig az lesz a következménye, hogy ha ez így folytatódik, előbb-utóbb vagy állami korlátozások lesznek megint, vagy az emberek magukat korlátozzák. – Mindkettőnek az a vége, hogy visszaesik a fogyasztói bizalom, senki nem megy sehova, visszaesik a szolgáltatások fogyasztása – húzta alá a bejegyzésében.

A részvényekről is ír blogbejegyzésében a szakember: úgy látja, hiába várnak a befektetők a részvények áresésére, nem akarnak esni. Ennek az az oka, hogy mindenki a részvények esésére számít, és emiatt kivár, ebben a környezetben pedig nem esik a piac.

A befektetők rendkívül alulpozicionáltak, rengeteg pénz hever a partvonalon, amely vásárolni szeretne. Szerinte ennek több oka van: egyrészt valószínűleg a gigantikus jegybanki pénzpumpa, másrészt a költségvetési élénkítések együttes hatása. A végeredmény pedig az, hogy sokan várják a jó pillanatot, amikor olcsón vehetnek részvényeket, és ülnek a befektetésre váró pénzen. Ez viszont azzal jár, hogy minden apró esést megvesznek, a részvényárak így igen nehezen tudnak tehát csökkenni.

„A jelenlegi hozamkörnyezetben a reáleszközöknek (részvény, ingatlan, arany) nem nagyon van alternatívája, és ezt sokan látják is, ám a koronavírus körüli bizonytalanság kapcsán nem merik rászánni magukat a vásárlásra” – teszi hozzá.