2000: a „dokumentumátadás” közben tetten ért honatya

2000: a „dokumentumátadás” közben tetten ért honatya

A Gellért Szálló (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Székely Zoltán volt az első országgyűlési képviselő, akit a rendszerváltás után korrupciós bűncselekményért jogerősen ítélt szabadságvesztésre a magyar bíróság. Összesen három évet ült fogházban.

Harminc év – Harminc történet. Sorozatunkban, harminc évvel a rendszerváltozás után közelmúltunk tipikus történeteiből szemezgetünk.

A képviselőt húszmillió forint vesztegetési pénz átvételén érték tetten 2000. október 12-én, délután a Gellért Szálló melletti parkolóban a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal és az ORFK nyomozói, ám mentelmi joga miatt nem vették azonnal őrizetbe.

Amikor még a botrány államtitkárt buktatott | Magyar Hang

Székely abban az időben a közbeszerzéseket vizsgáló parlamenti bizottság elnöke volt, és több ügyben is bírálták tevékenységét, amiért bizottsági elnökként testületi megbízás nélkül folytatott le vizsgálatokat különböző csatornaépítő beruházásoknál. A tettenérését megelőzően a nyilvánosság előtt éles kritikákat hangoztatott a kisgazdapárt (FKGP) vezetésével szemben, amelyek nagyobb viharokat kavartak a párton belül. (Hogy melyik kijelentése verte ki a biztosítékot a kisgazdáknál? Az, amely szerint „a pártba bolsevikok, moszkoviták és Lenin-fiúk fészkelték be” magukat, sőt ezek a figurák a kisgazdák által irányított minisztériumokban is jelen vannak már.) Torgyán József Székely tettenérését követően azt nyilatkozta, hogy a képviselő nem tagja az FKGP-nek, amit az érintett politikus rögtön cáfolni próbált. Később azt is állította, hogy Torgyán kifejezett kérésére lépett be a pártba, amikor felkínálták neki a pártlistán a 15. helyet.

(...)

A teljes cikket keresse a Magyar Hang július 12-én megjelent számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/28. számban? Itt megnézheti!