2008: az elbukott kaszinóváros – A sukorói telekcsere-botrány

2008: az elbukott kaszinóváros – A sukorói telekcsere-botrány

A sukorói King’s City látványterve

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harminc év – Harminc történet. Sorozatunkban, harminc évvel a rendszerváltozás után közelmúltunk tipikus történeteiből szemezgetünk.

Volt, aki az évtized botrányának tartotta, volt aki koncepciós ügynek nevezte a Velencei-tó partjára tervezett kaszinóváros megvalósítása érdekében gründolt telekcsere miatt kirobbant botrányt. Akárhogy is, büntetőper lett a vége és két magas rangú tisztviselőre kiszabott szabadságvesztés lett a következménye.

Amikor még a botrány államtitkárt buktatott | Magyar Hang

Sukoróra egy amerikai befektetőcsoport álmodta meg King’s City elnevezésű kaszinóvárost. A beruházást 300–400 milliárd forintból akarták megvalósítani. A szerencsejáték-barlang mellé építettek volna koncertek és konferenciák tartására alkalmas rendezvényhelyszínt, de lovasközpontot és golfpályát is kialakítottak volna a szabadidő hasznos eltöltésére. A befektetők között befolyásos amerikai zsidó üzletemberek tűntek fel, mellettük az izraeli Joav Blum, akinek a Pest megyei Albertirsa és Pilis külterületén volt hatalmas ingatlanegyüttese, amelyet érintett az épülő 4-es autópálya. A területből vagy el kellett volna adnia egy darabot, vagy kisajátította volna az állam. Joav Blum eredetileg sem mezőgazdasági célra akarta hasznosítani a területet, kaszinóvárost álmodott, csakhogy Pest megyére már korábban eladták a szerencsejáték koncessziós jogát. Vagyis a tervezett beruházás akadályba ütközött.

(...)

A teljes cikket keresse a Magyar Hang szeptember 20-án megjelent 2019/38. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/37. számban? Itt megnézheti!