Amikor még a botrány államtitkárt buktatott

Amikor még a botrány államtitkárt buktatott

A Lockheed Martin egyik F–16-os vadászgépe repül Hampshire-ben, 2004 júliusában (Fotó: Reuters/Toby Melville)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harminc év – Harminc történet. Sorozatunkban, harminc évvel a rendszerváltozás után közelmúltunk tipikus történeteiből szemezgetünk.

Az egyik legfurcsább botrány volt a 90-es évek végén, amikor nyilvánosságra került egy magyar „szenátorok” által aláírt, talán hivatalosan el sem küldött levél. Fideszes képviselők azt szerették volna elérni, hogy egy amerikai vadászgépgyártó cég, a Lockheed Martin egyik vezető beosztású alkalmazottja legyen az USA következő budapesti nagykövete, miközben Peter Francis Tufo nagykövet hivatali idejéből még több mint két év volt hátra. A botrányt a Népszava robbantotta ki 1999. május 19-én az „Országgyűlési képviselő – Fidesz Magyar Polgári Párt” feliratú fejléccel írt, angol nyelvű levél nyilvánosságra hozatalával.

1998: Olajbárók aranykora - maffia, leszámolások, robbantások | Magyar Hang

A levél címzettje Jesse A. Helms szenátor, az USA külügyi bizottságának elnöke és Joseph R. Biden szenátor volt. Később kiderült, hogy nem is ezek a szenátorok voltak az eredeti levéltervezet címzettjei, texasi képviselőknek akarták elküldeni, csak egy második tervezetre került rá Helms és Biden neve. Az egyik kereskedelmi televízió értesülése szerint nem is a levélírók változtatták meg a címzetteket, hanem valaki(k) a Lockheed Martin amerikai cégnél, és innen szivárogtatták vissza Magyarországra az átírással manipulált levelet. Végül ennek másolata került nyilvánosságra, és okozott botrányt úgy, hogy a címzettekhez el sem jutott.

(...)

A teljes cikket keresse a Magyar Hang július 5-én megjelent 2019/27. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/27. számban? Itt megnézheti!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.