A Corona Intercityn a koronavírusról

A Corona Intercityn a koronavírusról

Corona IC Budapest–Brassó Fotó: Olvasónktól

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyarországon is megjelent koronavírusnak ugyan semmi köze a korona szóhoz és annak hétköznapi jelentéséhez, érdekesen cseng egybe az elnevezés a korona nevű termékekkel. A Corona Intercity például naponta közlekedik Brassó és Budapest között, fontos összeköttetést teremtve az erdélyi városok és a magyar főváros viszonylatában. Az elmúlt hetekben a szerelvényen is megjelentek a fertőzés megelőzése érdekében kihelyezett felhívások, amelyekről olvasónk fényképeket is küldött. Ezen román nyelven hívják fel többek között a helyes kézmosásra az utasok figyelmét. Azokban a kocsikban is, amelyeken a MÁV felirat szerepel, azaz a magyar vasúttársasághoz tartoznak.

Noha olvasónk rendszeresen utazik ezen a szerelvényen, magyar, angol vagy német nyelvű felhívást nem talált a szerelvény magyar és román vasút kocsijain sem. Az intercity a Budapest és Brassó közötti 782 kilométerből 228 kilométert tesz meg Magyarország területén, és 10 település állomásán áll meg.

Az intercity természetesen nem a vírusról kapta az elnevezését. A korona ugyanis Brassó jellegzetes címerében szerepel (egyébként helyi jégkorongcsapat is Corona Brasov néven szerepel a magyar–román közös jégkorongbajnokságban). A Brassóra vonatkozó corona névalak eredét illetően megoszlanak a magyarázatok. Akad, aki szerint a Corona nevű ókori keresztény vértanúról nevezték el a települést. Más elmélet a névalakot a szláv krun (fenyő) szóból eredezteti, a román Brassó alakot pedig a román brad (fenyő) szóhoz kötik – erről a Wikipédia is ír, amely szerint így hozható kapcsolatba a Corona és a város román neve, a Brasov alak. Sokan azonban Salamon magyar királlyal hozzák összefüggésbe a corona névváltozatot. A legenda szerint ugyanis a menekülő király a ma is Salamon-kőként ismert helyen, egy fa gyökerei közé rejtette a koronáját.

A koronavírus elnevezés viszont egy orvostudományi fogalom. Ráadásul gyűjtőnév, amelybe többféle vírus is tartozik. Ezeket az köti össze, hogy a vírusok mikroszkóp alatti képén a fehérjetüskék a Nap koronájához hasonlóan kiemelkednek a felszínből.

Visszatérve a Corona nevű termékekre: az Index.hu által szemlézett amerikai bulvárlapok szerint megugrottak a Google keresései a „corona beer virus” összetételre. A Corona ugyanis az Amerikai Egyesült Államokban egy kedvelt mexikói sörmárka. Ám természetesen a sörmárkának sincs köze a vírus elnevezéséhez.