Beneš miatt kaptak össze a szlovák-magyar vegyesbizottságban

Beneš miatt kaptak össze a szlovák-magyar vegyesbizottságban

Kitelepített felvidéki magyarok 1947-ben (Fotó: Fortepan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn Pozsonyban tárgyal(na) Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szlovák kollégájával, Rastislav Káčerrel, ám a megbeszélés rossz előjelekkel indul: a Napunk információi szerint a két fél úgy összekapott a Beneš-dekrétumok témáján a kormányközi vegyesbizottságban, hogy végül még a jegyzőkönyvet sem írták alá az ülés végén.

Pedig alapvetően nem voltak eredménytelenek: a szlovák külügyminiszter pénteken arról számolt be, hogy a kormányközi tanácsadó szerv 57 témában egyezségre jutott az elmúlt hónapok tárgyalásai során, és ez fontos előrelépést jelenthetne a két országban élő kisebbségek számára. Ám a Beneš-dekrétumok kapcsán olyan komoly véleménykülönbség mutatkozott, hogy végül nem írták alá a tárgyalási jegyzőkönyvet, ezért aztán azok az ajánlások sem kerülnek a kormányok elé, amelyekben a két fél megállapodott. Káčer ugyanakkor azt szeretné, ha a történtek ellenére Szlovákia elvégezné a maga házi feladatát, és megtenné azokat az intézkedéseket, amelyekről megegyeztek.

A Napunk úgy tudja, hogy idén kétszer találkozott formálisan és kétszer informálisan a bizottság, amelyben szlovák, magyarországi és szlovákiai magyar képviselők is ülnek. A szlovák külügy álláspontja szerint a Beneš-ügy nem tartozik a kisebbségi vegyesbizottság hatáskörébe: előbbi történelem, és a politikának a ma élő kisebbségek életkörülményeinek a javításával kell foglalkoznia. A magyar fél viszont ragaszkodott hozzá, hogy tárgyalnának az ügyről, így patthelyzet állt be.

A Beneš-dekrétumok máig érő hatásairól mi is többször írtunk a közelmúltban: beszámoltunk arról, hogy százas nagyságrendben történnek meg ma is vagyonelkobzások magyaroktól, például az épülő pozsonyi körgyűrű kapcsán.

Egyébként megegyezés született (volna) például a következő kérdésekben:

• A Selye János Egyetem finanszírozásának biztosítása szlovák részről

• A kisebbségi nyelvű adások időtartamának növelése a közmédiában

• Az esztergomi Balassi Bálint Múzeum és a zselízi Esterházy-kastély újranyitása

• A közlekedési minisztérium rendeletének módosítása a kétnyelvű közlekedési táblák kihelyezhetősége céljából

• Kormányközi egyezmény megkötése a katonai temetőkről és emlékhelyekről

• Magyarlakta településeken a közigazgatási állásokra jelentkezőknél kérni fogják a kisebbségi nyelv ismeretét

Szijjártó Péternek is fontos a hétfőre tervezett pozsonyi látogatás, ugyanis Szlovákia is szavazni fog az Európai Bizottságnak azon javaslatáról, hogy fagyasszanak be 7,5 milliárd eurónyi Magyarországnak szánt uniós pénzt. Káčer pénteken arról beszélt, egyelőre nem döntöttek erről, de fontos nekik a folytonosság. Az előző külügyminiszter, Ivan Korčok a jogállamiságot érintő magyarországi intézkedések nagy kritikusának számított, szóval ez nem jó hír Budapestnek.