Bezárják az erdélyi Demokrácia-központokat

Bezárják az erdélyi Demokrácia-központokat

Magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyi nő szavaz Kolozsváron tavaly áprilisban (Fotó: EMNT Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Márciustól forráshiány miatt megszűnik az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által működtetett demokrácia-központok hálózata – magyarán bezárják az összes irodát, szám szerint huszonhármat, összesen mintegy nyolcvan alkalmazottal – írta az erdélyi Krónika

A Tőkés László által alapított szervezet budapesti támogatásból, vagyis magyar közpénzből működtette éveken át ezeket az irodákat – fennállásuk közel tizenhárom éve alatt több mint 270 ezer erdélyi magyarnak segítettek a könnyített honosítási eljárás révén a magyar állampolgárság megszerzésében. Tavaly áprilisban ezek az irodák is gyűjtötték a magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyiek szavazatait (sőt, náluk is lehetett szavazni), és a borítékokat ők juttatták el a konzulátusokra. Korábban egyfajta „erdélyi kormányablakokként” is működtek – segítettek az embereknek az útlevélkérelmezésben, az anyakönyvezésben és a magyar állampolgársághoz kötődő támogatások megszerzésében. Az EMNT közlése szerint a folyamatban lévő ügyintézéseket a hátralévő időben (és a lehetőségek függvényében) munkatársaik még végigviszik. 

A bezárásról szóló közlemény közben a szervezet honlapján is megjelent. Azt írják: „az EMNT irodái döntő mértékben kivették részüket a magyarországi országgyűlési választásokat és népszavazásokat megelőző regisztrációs folyamatból, valamint a levélszavazatok begyűjtéséből és azok biztonságos célba juttatásából. Munkatársaink szakszerű közreműködésének köszönhetően több tízezer erdélyi magyar állampolgár élhetett szavazati jogával az anyaországi választások és népszavazások alkalmával.”

Egyébként a honosítási, valamint a magyarországi országgyűlési kampányok regisztrációs folyamatában és a levélszavazatok összegyűjtésében a Demokrácia-központokon kívül Erdélyben az RMDSZ Eurotrans Alapítványa is részt vett – szintén magyar állami pénzből. Hogy ezeket is bezárják-e, arról egyelőre nincs hír. 

Érdekesség, hogy a Demokrácia-központok bezárásáról hírt adó Krónika korábban napilapként működött, ám a Fideszhez közeli erdélyi magyar sajtó nagy részéhez hasonlóan ezt is bezárták, így már csak online kiadásuk létezik.