Bírságot kapott a Szerb Posta illetékese a levélszavazatok körüli kavarás miatt

Bírságot kapott a Szerb Posta illetékese a levélszavazatok körüli kavarás miatt

Megkezdik a levélszavazatok feldolgozását az NVI munkatársai a Nemzeti Választási Iroda (NVI) budapesti székházában a szavazóhelyiségek zárása után 2022. április 3-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megbírságolták a Szerb Posta közérdekű adatokért felelős illetékesét, amiért az nem volt hajlandó megmondani a Szabad Magyar Szó részére, hogy kire ruházta át a Magyar Postától kapott, az április 3-ai magyarországi választásokkal kapcsolatos választási csomagok kézbesítésének feladatát. Erről a hírportál számolt be honlapján.

A fejlemény a szerbiai magyarok április 4-i választásra leadott levélszavazatai miatt érdekes. A választási levélcsomagokat ugyanis a postások helyett a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) aktivistáiként bemutatkozó személyek kézbesítették az ottani magyar állampolgároknak. Ezt akkor Pásztor István pártelnök tagadta. Pásztor egyenesen úgy fogalmazott: „Nem tudom, hogy honnan veszi ezt, vagy honnan veszik azok, akik azt állítják, hogy a VMSZ aktivistái hordozgatják a borítékokat. Ez félreértés.”

Az ellentmondás miatt érdeklődött a Szabad Magyar Szó szerkesztősége a Szerb Postánál, hogy kivel kötöttek szerződést a kézbesítési feladatra. A szerbiai közvállalat a választás után két nappal azt közölte, hogy a kért információt nem adhatják ki, mivel a szerződést titkosították. Ezért fordult a lap a közérdekű adatok biztosához, amely kiderítette: a kért szerződést mégsem titkosították. A végül kiadott iratból pedig kiderült, hogy a Szerb Posta a Concordia Minoritatis Hungaricae (CMH) irodájával kötött szerződést.

Augusztusban ismét a közérdekű adatok biztosánál érdeklődött a lap. Ezúttal azt kérdezték meg, hogy állapított-e meg szabálysértést a levélszavazati üggyel összefüggésben, és azt is megkérdezték, hogy a levélszavazással kapcsolatban hányan tettek panaszt a Szerb Posta ellen.

Így tudták meg, hogy a Szerb Posta közérdekű adatokért felelős munkatársa ellen a belgrádi szabálysértési bíróságon indítottak eljárást a közérdekű adatokhoz való hozzáférés ellehetetlenítése miatt. Emellett a közérdekű adatok biztosa is szabálysértést állapított meg, amiért 30 000 dinárral bírságolta meg a Posta illetékesét, aki elismerte felelősségét és 8 napon belül befizette a bírság összegének felét. Emiatt az összeg második felét a jogszabályoknak megfelelően elengedték, erről pedig a közérdekű adatok biztosa értesítette az illetékes szabálysértési bíróságot.

A tájékozttásból kiderült az is, hogy ketten éltek panasszal a Szerb Posta ellen – számolt be a lap.