Bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a román kormány ellen

Bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a román kormány ellen

Florin Citu Forrás: Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be péntek este a Citu-kormány ellen az USR PLUS szövetség, a kormánykoalíció középső pártja – jelentették be a szövetség társelnökei: Dan Barna és Dacian Ciolos.

A bizalmatlansági indítványt a liberális USR PLUS szövetség és a szélsőségesen nacionalistának tekintett ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) parlamenti képviselői írták alá.

Dan Barna miniszterelnök-helyettes kijelentette: azt remélik, hogy rövid időn belül új miniszterelnöke lesz az országnak, aki a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az USR PLUS és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alkotott koalíció valamennyi pártjának a támogatását élvezi. Dan Barna hozzátette, az USR PLUS miniszterei a jövő hét elején be fogják nyújtani a kormányból való lemondásukat.

Dacian Ciolos beszámolt róla: a koalíció vezetőinek péntek esti tanácskozásán sikertelenül próbálták meggyőzni a partnereiket, hogy a koalíció működéséhez olyan miniszterelnökre van szükség, aki valamennyi fél bizalmát élvezi. A koalíciós partnerek kiálltak Florin Citu mellett, így az USR PLUS szövetségnek nem maradt más lehetősége, mint bizalmatlansági indítvány benyújtásával elérni a miniszterelnök cseréjét.

Dan Barna úgy értékelte: Florin Citu nem érdekelt már abban, hogy a koalíció a jelenlegi felállásban dolgozzon tovább. Szerinte erre utal az a tény, hogy péntek este, egy órával a koalíciós egyeztetés előtt a kabinet az USR PLUS miniszterei távollétében fogadta el az Anghel Saligny fejlesztési tervet, amellyel kapcsolatban a szövetség korábban kifogásokat fogalmazott meg.

A romániai törvények értelmében egy bizalmatlansági indítvány benyújtásához legkevesebb 117 képviselő aláírására van szükség, a kormány pedig akkor bukik meg, ha az indítványt 234 képviselő és szenátor megszavazza. Az USR PLUS szövetség a nyolcvan képviselőjével és szenátorával egymaga nem nyújthatott volna be bizalmatlansági indítványt, ezért volt szüksége az AUR támogatására.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu pénteken bejelentette: pártja képviselői és szenátorai megszavazzák az USR PLUS és az AUR bizalmatlansági indítványát. A három politikai alakulat együtt 280 képviselővel és szenátorral rendelkezik. (MTI)