Böjte Csaba: Márton Áron csodája, hogy Ferenc pápa Csíksomlyóra látogat

Böjte Csaba: Márton Áron csodája, hogy Ferenc pápa Csíksomlyóra látogat

Ferenc pápa érkezik 2019. május 31-én a bukaresti Szent József-székesegyházhoz, ahol szentmisét pontifikál. A katolikus egyházfõ háromnapos pasztorális és ökumenikus apostoli látogatáson vesz részt Romániában, június 1-jén az erdélyi Csíksomlyón pontifikál szentmisét. MTI/Baranyi Ildikó

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Május 31. és június 2. között Romániába látogat Ferenc pápa. A Szentatya Bukarestben kezdi apostoli útját, szombaton pedig Csíksomlyóra is ellátogat. Az út történelmi, hiszen korábban nem járt katolikus egyházfő Székelyföldön. A pápa romániai látogatása ökumenikus célokat is szolgál, hiszen az ortodox egyház vezetőivel is sor kerül találkozóra. Kövesse az eseményeket a Magyar Hanggal!

19.10: Csíksomlyón, a zsúfolásig telt kegytemplomban helyi idő szerint este hét órakor (magyarországi idő szerint hatkor) kezdődött szentmise, amelyet Böjte Csaba mutatott be. Lukácsi Katalin lapunknak küldött beszámolója szerint a ferences szerzetes szentbeszédében úgy fogalmazott: „mondják, hogy Márton Áron boldoggá avatásáért csodára volna szükség, de mi lehet annál nagyobb csoda, hogy idelátogat Erdélybe, Csíksomlyóra a pápa?! Ez Márton Áron csodája!” Utána a panaszkodás és csüggedés ellen beszélve, felhozta a múlt vasárnapi EP-választást. „Ötszáz millióan járulhattak az urnák elé. Komoly tétje volt minden tagállamban. De sehol egy halál, sehol egy tank! Békében szavazhattak az emberek. Mi ez, ha nem a megvalósult remény?! Legyünk mi is a remény hírnökei. A rengeteg problémánk, ami van, mind véges, és érjünk a végükre! Bízzunk a holnapban, és bízzunk a jövőben!” – fogalmazott Böjte Csaba.

(Fotó: Lukácsi Katalin)

18.50 Nyitottságra és örömre buzdított Ferenc pápa Bukarestben a római katolikus Szent József székesegyházban általa celebrált szentmise homíliájában. Az MTI jelentése szerint a katolikus egyházfő felidézte Mária útra kelését, hogy meglátogassa a nála jóval idősebb Erzsébetet, aki szintén gyermeket várt, majd Mária és Erzsébet találkozását. A pápa kifejtette, hogy Mária többször útra kelt élete során, ezeket az utakat a türelem és a bátorság jellemezte és annak az öröme, hogy Isten áldását, Jézust hordozta magában. Ferenc pápa arra biztatta a híveket, hogy hagyjanak fel az önzéssel, legyenek nyitottak. Kijelentette, hogy amikor egy templomban különböző etnikumú és felekezetű emberek találkoznak egymással, csodálatos dolgok történnek.
A pápa felhívta a figyelmet az öröm fontosságára, amely nélkül – mint mondta – lebénulunk, szomorúságunk rabjai maradunk. Úgy vélte, hogy a hit nem mennyiségi kérdés, a hittel kapcsolatos problémák elsősorban az öröm hiányából fakadnak. Hozzátette: amikor az emberek bizalmatlanul és magukba zárkózva élnek, akkor éppen a hitnek mondanak ellent. Ferenc pápa arra buzdította a résztvevőket, hogy maradjanak nyitottak Isten és embertársaik irányába.

18.17 Változékony időjárásra számíthatnak a zarándokok Ferenc pápa csíksomlyói látogatásakor – tájékoztatta május 31-én a Székelyhon.ro portált a Szeben megyei regionális meteorológiai központ ügyeletes munkatársa. Már péntek éjszaka esőzések várhatók, a szombatot pedig erősen kiszámíthatatlan időjárás jellemzi majd: a napsütés mellett többször várható jelentős mennyiségű csapadék, zápor, zivatar. Utóbbiakat jégeső is kísérheti, sőt villámlásokra is lehet számítani. A meteorológus kiemelte: egész nap biztosan nem fog esni, de nagy valószínűséggel többször is elered majd az eső. Szombat reggel 6–7 órakor 10 Celsius-fok körül alakul a csúcshőmérséklet, a déli órákra 22–23 Celsius-fokra lehet számítani.

17.30 Elindult a Csíkszeredába tartó Boldogasszony-zarándokvonat – közölte a Magyar Kurír. Több mint ezren utaznak a 426 méter hosszú, 17 kocsiból álló vonaton, amit az a mozdony húz, melyet Erdő Péter bíboros áldott meg, és amelyen a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbólumai láthatók.

Fotó: Magyar Kurir

17.10 Az MTI beszámolója szerint a keresztény egyházak közös gyökereiről, a katolikus és ortodox egyház testvériségéről beszélt Ferenc pápa péntek délután Bukarestben a román ortodox patriarkátuson. „Járjunk együtt!” – fordult az ortodox pátriárkához romániai látogatásának mottójával a katolikus egyházfő, aki testvérének szólította vendéglátóját, felidézve, hogy Szent Péter, Róma első püspöke, a katolikus egyház első pápája és a román ortodox egyház védőszentjeként tisztelt Szent András - aki az apostolok szétválása után Kis-Ázsia és a Fekete-tenger térségében hirdette az evangéliumot – testvérek voltak. A román ortodox egyház zsinata előtt beszélve a pápa azt mondta: zarándokként érkezett Romániába. Szót emelt az önzés ellen, ami a családokat is sújtja, és arra bátorította a keresztényeket, hogy ne engedjenek a gyűlölködés kultúrájának.
Daniel pátriárka üdvözlő beszédében a hagyományos, férfi és nő által alapított, gyermekeket nevelő keresztény családok védelmének szükségességét hangoztatta, és Európa elnéptelenedésének veszélyére figyelmeztetett. Mindketten felidézték a kommunizmus egyházüldözését, a papság és hívek meghurcolását, valamint azt – az ökumenikus párbeszéd mérföldkövének számító – húsz évvel ezelőtti történelmi látogatást, amelyet II. János Pál pápa tett Teoctist ortodox pátriárka meghívására Bukarestben – akkor először járt ortodox többségű országban a római pápa.
Ferenc pápa ezt követően Daniel pátriárkával együtt felkereste az ortodox egyház Bukarestben épülő székesegyházát, a Nemzet Megváltása katedrálist, ahol a román politikai, kulturális és közéleti vezetők jelenlétében ortodox és katolikus egyházi énekek hangzottak el, a két egyházfő pedig a kereszténység legelterjedtebb imádságát, a miatyánkot mondta el latinul és románul. A pápa a patriarkátustól a katedrálishoz vezető utat is azzal a kék Daciával tette meg, amellyel korábban a repülőtérről a román elnöki hivatalba szállították, ezúttal azonban a sofőr melletti ülésen foglalt helyet, és a nyitott ablakon keresztül integetett az üdvözlésére összegyűlt bukarestieknek.

15.00 Csíksomlyón és Csíkszeredában is gyűlnek a zarándokok – tudtuk meg Lukácsi Katalintól, aki már a helyszínen tartózkodik egy Tiszafüredről érkező csoport tagjaként. A településeken és környékükön több útlezárás van, sűrűn köröznek helikopterek és komoly a rendőrségi készültség is. Csíksomlyóra érkezett Böjte Csaba ferences szerzetes is, aki a délután folyamán előadást tart, holnap pedig közös imádságon vesz részt Ferenc pápával.

Fotó: Lukácsi Katalin

13.11 A békés együttélés, a többség és kisebbség közti párbeszéd példáira van szüksége jelenleg Európának - jelentette ki Klaus Johannis román államfő a Ferenc pápához intézett beszédében – idézte a Transindex.ro. Johannis felidézte, hogy a kommunista rezsim idején a hatalom korlátozta a szabadságot és erőszakkal próbálta eltéríteni a lakosságot a kereszténység értékeitől, ma már azonban mindenki félelem nélkül gyakorolhatja vallását, akár román nyelven, akár a nemzeti kisebbségek nyelvén. Azt is megemlítette, hogy jövőre ünnepli a két ország - a Vatikán és Románia - kétoldalú diplomáciai kapcsolatának 100. évfordulóját. „Románia és a Szentszék között nagyon jók, állandó kommunikáción alapulnak a politikai és diplomáciai kapcsolatok” - szögezte le Johannis.

Ferenc pápát (az emelvényen, k) fogadja Klaus Johannis román államfő (az emelvényen, j) a bukaresti államfői rezidencia, a Cotroceni-palota előtt 2019. május 31-én. Balról az államfő felesége, Carmen Johannis. A katolikus egyházfő háromnapos pasztorális és ökumenikus jellegű apostoli látogatáson vesz részt Romániában. MTI/Baranyi Ildikó

A romániai látogatáson tartózkodó a katolikus egyházfő pénteken beszédet mondott a Cotroceni-palotában, amelyben egyebek mellett rámutatott: szeretettel gondolni azokra, akik elmentek, „hazafias és testvéri cselekedet”.

„Elsősorban a kivándorlásra gondolok, ami több millió embert érintett, akik elhagyták otthonukat és hazájukat, hogy új munkalehetőségeket és emberhez méltó életet keressenek. (...) Gondolok a sok elnéptelenedett falura, amely megélte, hogy néhány év alatt lakóinak jelentős része elhagyta. Gondolok azokra a következményekre, amivel mindez járhat az életminőségre nézve, és arra, hogy meggyengülnek a kulturális gyökerek, amelyek életet adtak a nehéz időkben” - mondta a Szentatya.

Ferenc pápát Klaus Johannis román államfő és felesége Carmen Johannis, valamint a katolikus püspöki kar várta a bukaresti nemzetközi repülőtéren. Innen egy kék Dacia Logan személygépkocsival indult a látogatás első színhelyére, a bukaresti elnöki hivatalba, ahol katonai tiszteletadással fogadják. A katolikus egyházfő először a román világi vezetőkkel találkozik, majd a többségében ortodox vallású Románia patriarkátusánál tesz ökumenikus látogatást, és Daniel pátriárkával együtt az épülő Nemzet Megváltása román ortodox katedrálist is felkeresi. Ezt követően délután kezdődik Ferenc pápa „járjunk együtt” mottóval megszervezett pásztori útja Romániában, amelynek első állomásán a bukaresti római katolikus Szent József székesegyházban pontifikál szentmisét. A mostani alkalom is történelmi: először látogat el a pápa Erdélybe, és a csíksomlyói hegynyeregben bemutatandó szombati szentmise és a vasárnapi balázsfalvai Szent Liturgia – hét román vértanú görög katolikus püspököt avat boldoggá – között a moldvai Jászvásáron fiatalokkal és családokkal találkozik.

A Duna TV-n élőben lesz látható Ferenc pápa szombati, 10.45-kor kezdődő szentmiséje, amelyet a csíksomlyói hegynyeregben mutat be. Emellett egész napos műsorfolyammal: háttérműsorokkal, exkluzív interjúkkal, dokumentumfilmekkel, helyszíni tudósításokkal készül a közmédia a székelyföldi pápalátogatásra, míg az RTL Klub szintén exkluzív anyagokkal jelentkezik, miután a kereskedelmi csatorna a pápa teljes romániai látogatása ideje alatt a Szentatyával együtt utazik.

Mucsányi János, az MTVA vallási műsorainak főszerkesztője az MTI-nek elmondta: az M1 csatorna helyszínen lévő tudósítói folyamatosan tájékoztatják majd a nézőket. A szombati szentmise mellett a közmédia foglalkozik  az egyházfő vasárnapi programjával, középpontban a balázsfalvi Szabadság mezején bemutatandó Szent Liturgiával, melynek keretében boldoggá avat hét vértanú görög katolikus püspököt, akik – a kommunizmus börtöneiben elszenvedett kínzások ellenére – kitartottak hitük mellett, és nem voltak hajlandók áttérni az ortodox vallásra. A Kossuth rádió összesen ötórányi élő adást sugároz majd Csíkszeredából, a pápai misén elhangzó szentbeszédet élőben adják.

Néhány perccel 11 óra előtt megérkezett Ferenc pápa Bukarestbe. A Szentatyát a reptéren fogadja Klaus Johannis államfő és felesége is. A pápa köszöntésére néhány ezer ember is összegyűlt – közölte a Transindex.ro.

(Fotó: Vatican News)

Reggel negyed kilenckor indult Rómából és rövidesen leszáll a Ferenc pápa repülőgépe Bukarestben. A Magyar Kurír katolikus hírportál beszámolója szerint a Szentatyával a hagyományoknak megfelelően együtt utazik az újságírók csapata, köztük a nagyváradi egyházmegye sajtófelelősével, valamint az RTL Klub munkatársaival, akik végig kísérik a pápát romániai útja során.

Ferenc pápa először a román állami vezetőknél tesz udvariassági látogatást, majd felkeresi Dániel bukaresti pátriárkánál és találkozik a román ortodox egyház állandó szinódusával is. Este szentmisét mutat be a bukaresti Szent József katolikus érseki székesegyházban.

Túllépni a történelmi megosztottságon

Ferenc pápa romániai látogatása – amelynek egyik kiemelkedő állomása Csíksomlyó lesz – azt szolgálja, hogy túl lehessen lépni a „történelmi megosztottságon” – mondta korábban Pietro Parolin bíboros szentszéki államtitkár. A Vatikán közölte a csíksomlyói mise magyar nyelvű szövegét is. Az MTI közlése szerint egy szerdai sajtóeseményen kijelentette, hogy Ferenc pápa a látogatás mottójában is idézett „együtt haladást” tartja szem előtt. Ilyen értelemben az egyházfő útja a „történelmi megosztottságon való túllépést szolgálja annak keresésével, ami összeköt bennünket, s az nem más, mint a hit”. A történelmi megosztottság túllépésének egyik jelképes helyszíneként a vatikáni diplomácia vezetője a csíksomlyói Mária-kegyhelyet említette meg. 

„Ökumenikus"”látogatásról beszélt Alessandro Gisotti szentszéki szóvivő a látogatás szerdai vatikáni bemutatásán. Hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa pásztori útja „nemzetközi politikai” súllyal is bír, mivel a katolikus egyházfő kevesebb mint egy héttel az EP-választások után az EU soros elnöki tisztét betöltő Romániába látogat el. „Úgy gondolom, hogy a pápa beszédeit európai szemszögből is értelmezni lehet majd” hangoztatta a szentszéki szóvivő.