Demeter Szilárd alá kerülhetett a Fidesz erdélyi médiabirodalma

Demeter Szilárd alá kerülhetett a Fidesz erdélyi médiabirodalma

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója október végén (amikor kiderült, hogy a Fidesz erdélyi médiacége az összes nyomtatott sajtótermékét bezárja) még ugyan azt nyilatkozta a Transtelexnek, hogy az Erdélyi Médiatérhez nincs köze (mint mondta: „már évek óta más feladatot kaptam, az erdélyi médiavállalkozás menedzsmentjét más viszi”), ám könnyen lehet, hogy nem bontotta ki az igazság minden szeletét.

A napokban ugyanis az Erdélyi Médiatérhez tartozó összes online orgánumban lecserélték a támogatók listáját: immár nem a Magyarország kormánya, a Miniszterelnökség politikai államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatja az alaposan megkarcsúsított médiavállalatot, hanem a Magyar Kultúráért Alapítvány, valamint a Petőfi Kulturális Ügynökség. Aki nem tudná: az MKA a kulturális ügynökség tulajdonosa. És micsoda véletlen: az alapítvány kuratóriumának elnöke Demeter Szilárd.

A kormány tavaly a költségvetésből az alapítványnak 12 milliárd 725 millió forintot adott, és arról határozott, hogy idén 12 milliárd 591 millió, 2024-ben pedig 11 milliárd 571 millió forintot kell az éves költségvetésbe betervezni.

Ugyan Demeter októberben tagadta, hogy köze lenne az Erdélyi Médiatérhez, 2018-ban az Átlátszó Erdélynek adott interjújában még „az egyesület nem hivatalos nagyköveteként” határozta meg magát.