Döntött a Hungarikum Bizottság: kiemelt nemzeti érték lett a Székely himnusz

Döntött a Hungarikum Bizottság: kiemelt nemzeti érték lett a Székely himnusz

A székelység hagyományos jelképeit és színeit tartalmazó zászló leng a Magyar Országgyűlés épületének homlokzati erkélyén (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A Székely himnusz Magyar Értéktárba való felvételéről döntött a Hungarikum Bizottság, így hatra növekedett az erdélyi kiemelt nemzeti értékek száma. A nagybányai művésztelep, az aradi Szabadság-szobor, Kós Károly életműve, Torockó épített öröksége és a Vallásszabadság törvénye mellett mától a Székely himnusz is a Magyar Értéktár részévé vált – számolt be honlapján az RMDSZ, amit a Telex vett észre.

Hegedüs Csilla, az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság elnöke hozzátette, hogy a Magyar Értéktárba bekerült erdélyi értékek következő lépésként hungarikummá válhatnak – mindehhez egy újabb felterjesztés és annak elfogadása szükséges. Ezeket a lépéseket pedig az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság hamarosan meg is fogja tenni.

A Telex felidézte, a Székely himnusz 1921-ben született zenei alkotás, aminek szövegét Csanády György írta, zenéjét pedig 1922-ben, Mihalik Kálmán szerezte. Az alkotóknak nem volt kifejezett szándéka, hogy a dalból valódi himnuszt alkossanak, eredetileg a cím sem utalt erre.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – Apokalipszis, Eurovízió, cancel culture