Durván veszteséges a „medveürüléket” is áruló Csíki Sör

Durván veszteséges a „medveürüléket” is áruló Csíki Sör

A Csíki Sör gyártósora (Fotó: csikisor.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben Romániában (még ha minimális mértékben is, de) bővült a sörpiac a járvány évében, a Tiltott Csíki Sört előállító Lixid Projekt Kft. bevétele negyedével este vissza – írja a Maszol. A romániai magyar portál szerint a cég lényegesen rosszabbul teljesített 2020-ban az ágazati átlagnál: árbevétele a 2019-es 34,7 millió lejről 26 millióra csökkent, ami nagyjából 25 százalékos visszaesés. Ugyanakkor a cég vesztesége 1,1 millióról 9,8 millió lejre nőtt, míg dolgozóinak a száma 125-ről 130-ra emelkedett.

Eközben Romániában tavaly 0,5 százalékkal nőtt a sörfogyasztás, és a sors iróniája, hogy a Heineken romániai leányvállalata az átlagnál jobban teljesített: a holland nagyvállalat helyi egysége az árbevételét 1,23 milliárd lejről 1,26 milliárdra növelte, a nyereségét pedig 117,5 millió lejről 137,5 millióra. A Lénárd András nagyvállalkozó nevéhez köthető cég Magyarországon is gyenge eredményt ért el tavaly. A 9 főt foglalkoztató Csíki Sör Magyarország Kft. 2020-as árbevétele 798,5 millió forint, és nagyobb veszteséget termelt, mint egy évvel korábban.

A csíkszentsimoni cég viszont annál jobban teljesít, amikor magyar közpénzek elnyeréséről van szó: mint ahogyan azt a magyar sajtóban elsőként megírtuk, a magyar diplomata útlevéllel is rendelkező tulajdonoshoz, Lénárd Andráshoz dőlnek az adóforintok: a Székelyföldi Gazdaságfejlesztési Program keretében kiírt pályázati felhívásokon szerepelt két olyan nyertesnek minősített vállalkozás, amelyek köthetőek a korábban az Egyesült Államokban lányok csempészéséért keresett vállalkozóhoz. Lénárd egy erdélyi lapnak adott interjúban akkor arról beszélt: egy chipsgyárat és egy maláta-feldolgozó üzemet épít a sörgyár mellé, és a 25 millió euró értékű összberuházásra magyar kormányzati támogatást kapott. 

Ezek azóta felépülhettek, mert a Maszol most arról írt, az elmúlt időszakban a Lixid Projekt csipsz, illetve a Csíki Sör ajándéktárgyak között fellelhető, Eredeti Székely Medve Trutyi néven forgalomba hozott medveürülék konzervvel (ez csak e-mailben rendelhető) bővítette a termékskáláját, és „ezek vélhetően pozitívan befolyásolják majd a 2021-es pénzügyi mérleget.” A „medveürülék” nem csak vicc: miután az erdélyi Transindex kritizálta a Csíki Csipszet, fekáliát küldtek nekik tesztelésre