Egyre sürgetőbb a magyar összefogás a Felvidéken

Egyre sürgetőbb a magyar összefogás a Felvidéken

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár (b) és Őry Péter, a Magyar Közösség Pártja (MKP) Országos Tanácsának elnöke a Nemzetpolitikai Kutatóintézet Önkormányzati választások Szlovákiában című budapesti rendezvényén 2018. november 12-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aligha van olyan önkormányzati választás, amelynek végén ne bonthatna pezsgőt a legtöbb induló párt. Az adatokból itt mindig ki tudnak olvasni valami kedvező magyarázatot a híveiknek még azok a versenyzők is, akik kifejezetten gyengén muzsikáltak.

Így történt ez Szlovákiában is, ahol a helyhatósági választásokon gyatra eredményt produkált Robert Fico pártja, a Smer. Az óriási botrányt kavaró újságíró-gyilkosság óta mélyrepülésben lévő párt elnöke így vigasztalta magát és híveit: „Megmutatkozott, hogy ténylegesen nem létezik ellenzék, az csak egy buborék.” Persze a bukott kormányfő azzal már nem dicsekedett, hogy pártjának most mindössze 592 polgármesteri székkel kell beérnie, szemben a négy évvel ezelőtti eredménnyel, amikor ez a szám még 847 volt. Ráadásul itt nem holmi kistelepülésekről van szó, Ficóék Pozsony és Kassa mellett Zsolnát és Nyitrát is elveszítették.

Ennél jóval őszintébb lehetett most a két magyar politikai erő, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) és a Hídnak az öröme, amelyek a négy évvel ezelőttihez képest sokkal jobb eredményeket könyveltek el. Az MKP ezúttal 107-ről 115-re tudta növelni a polgármestereinek számát – amelynek legszebb éke kétségtelenül a dunaszerdahelyi győzelem. A Híd még ennél is nagyobb arányban, a 87 polgármesteri széknél most negyvennel többet, vagyis 127-et szereztek meg.

Megnőtt ezzel a felvidéki magyarság politikai súlya a szlovákiai politikában? – ezt a kérdést tettük fel a pozsonyi Pátria Rádió felelős szerkesztőjének, Vasik Jánosnak, aki egyáltalán nem biztos abban, hogy a két magyar párt sokkal jobban szerepelt most, mint négy évvel ezelőtt. Habár a számszerű eredmények ezt mutatják, ugyanakkor azt még senki sem számolta ki, hogy a települések lélekszámához viszonyítva ez az eredmény jelent-e egyáltalán előretörést.

Pedig a magyar kormány óriási támogatást biztosított az MKP-nak. Mint ismert, a magyar állam által finanszírozott óvodaépítési programokat nagyon sok esetben kampánycélokra is használták. Túl azon, hogy magyarországi média csak az MKP-val foglalkozott, a magyar kormány által másfél millió euróból megtámogatott Ma7 és a köré épült médiacsalád is ezt a pártot segítette. Vasik János azonban úgy látja, hogy mégsem ez játszott nagy szerepet a végeredményben, mert ennek sokkal kiemelkedőbb eredményeket kellett volna hoznia. A meghatározó inkább a megfelelő helyi személyiségek megtalálása volt, például a magyar ajkú roma jelöltek esetében.

Így ha a végleges eredményeket alaposabban szemügyre vesszük, világossá válik, hogy a két pártnak még sincs igazán oka örömünnepre. Ha az összes megválasztott képviselő számát nézzük, az MKP a mandátumok 6 százalékát, a Híd viszont csak a 4,5 százalékát szerezte meg. Ebből pedig egyenesen adódik a következtetés, hogy a másfél év múlva esedékes választásokon könnyen parlamenti képviselet nélkül maradhat a szlovákiai magyarság.

Orbán Viktor: Örüljünk, hogy képesek vagyunk közösen alkotni – Magyar Hang

Bejutottunk a DAC akadémiájának zártkörű avatójára, videón a miniszterelnök beszéde.

Ezért a felvidéki nyilvánosságban egyre többet hallani, hogy előbb-utóbb valamiféle együttműködésre lesz szükség a két magyar politikai erő között. Legutóbb Világi Oszkár, a leggazdagabb felvidéki magyar, a szlovákiai magyarság „szürke eminenciása” vetette fel az Új Szónak adott interjúban, hogy nem ártana, ha végre egymásra találna a két magyar párt és egy közös platform alakulna. A magyar kormány ugyan már jó ideje egyedül az MKP-t tekinti stratégiai szövetségesének a Felvidéken, úgy látszik, az újabb fejlemények a hazai döntéshozókat is gondolkodóba ejtették. Így Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a választások után a Pátria Rádióban hangsúlyozta: jó lenne, ha a szlovákiai magyar polgármesterek és parlamenti képviselők a közös célok érdekében képesek lennének valamilyen összefogásra a magyar emberek érdekében. Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy akár az egyik pártnak is meg kellene szűnnie.

Addig is Szlovákiában a függetleneknek és az egy éve alakult, és a most kifejezetten sok mandátumot bezsebelő Progresszív Szlovákiának áll a zászló.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 27. számában jelent meg, 2018. november 16-án. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 27. számban? Itt megnézheti!