Évekig ígérték, de Orbánék is feladták

Évekig ígérték, de Orbánék is feladták

Kubatov Gábor (a kép bal oldalán) Fradi-elnök, Szöllősi György és határon túli magyar érdekeltségű klubok vezetői múlt Tusványoson a Buzánszky Jenő Sportteraszon (Forrás: Szöllősi György/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerda este fél kilenckor a Ferencváros labdarúgócsapata Pozsonyban látogat, hogy vert helyzetből megkísérelje a (majdnem) lehetetlent – a hazai vereség után továbbjutni a Bajnokok Ligája selejtezőjében. Ami biztos: ezt a meccset (sem) láthatják a határon túl.

Múlt szerdán Tusványoson a NER jelen lévő potentátjai is szembesülhettek egy sok éves nem beváltott ígéretükkel: helyi idő szerint este kilenc előtt hiába tébláboltak a Nemzeti Sport és a Szerencsejáték Zrt. által létrehozott Buzánszky Jenő Sportterasz előtt – bár a budapesti szervezők belengették, még ők sem tudták megoldani, hogy a táborozók élőben lássák, amint a Ferencváros 2-1-re kikap Budapesten a Slovantól. Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője és Puskás-ügyi nagykövet erről szokatlanul őszintén vallott a saját Facebookon oldalán, ahol egy hosszú posztban számolt be a sátor egyébként tényleg gazdag programjáról: „Ja, és próbáltunk mindenféle kalóz megoldással (és mérsékelt sikerrel) Fradi-meccset nézni az M4-en.”

Ez maradt az felvidéki és erdélyi magyaroknak, ha fontos magyar érdekeltségű meccset akarnak nézni magyar kommentárral: mindenféle kalóz megoldás, mérsékelt sikerrel. Hiába tudják máskor nézni az M4-et, amikor fontos meccs kezdődik, a képernyő elsötétül, és az alábbi felirat jelenik meg rajta: „szerzői jogi korlátozás miatt jelenlegi műsorunk kizárólag Magyarország területén látható”.

Mint korábban megírtuk, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes már 2015-ben arról beszélt a Magyar Állandó Értekezlet ülése után: folynak a tárgyalások arról, hogy a külhoni magyarok anyanyelvükön tudják nézni a sportközvetítéseket. Ezt az ígéretet utána számtalan helyen megismételték, de csak nem sikerült megoldani a problémát. A covid előtti utolsó Tusványoson, 2019 nyarán Orbán Viktor nyilvánosan meg is alázta Semjén Zsoltot – a miniszterelnöki beszéd utáni kérdés-felelekben ugyanis egy résztvevő arról érdeklődött a magyar kormányfőtől: „miniszterelnök úr, annyi ígéret után miért kódolja az MTVA a sportközvetítéseket, és miért nem teszik lehetővé, hogy a határon túli magyarok is a magyarországiakkal együtt örüljenek a magyar foci- és sportsikereknek?” A miniszterelnök röviden válaszolt: „Az M4 miért van kódolva? Azért, mert Semjén Zsolt nem oldja meg!”

Hogy Semjén Zsolt azóta sem oldotta meg, Németh Zsolt külügyi államtitkár idén június negyedikén, a csíksomlyói búcsú napján személyesen is megtapasztalhatta. A fideszes politikusnak koraeste Sepsiszentgyörgyön volt programja, és arra kérte a vendéglátóit, hogy együtt nézzék meg a Puskás Arénában zajló Magyarország – Anglia focimeccs közvetítését. Az M4 csatorna viszont nekik is elsötétült a kezdő sípszó előtt, így a budapesti vendég a DigiSport román sporttelevízió egyik csatornáján, román kommentárral követhette végig a mérkőzést.

Budapestre visszatérve azonban ámulattal olvashatta az MTVA közleményét arról (ezt három nappal a meccs után adták ki), hogy Erdélyben és Felvidéken gond nélkül nézhetőek a Nemzetek Ligája mérkőzései. Szó szerint ez állt a közleményben: „az MTVA folyamatosan arra törekszik, hogy a külhoni magyarok minél több nemzetközi sporteseményt követhessenek az M4 Sporton. A rengeteg fáradozás eredménye, hogy a magyar válogatott összes találkozóját, a Nemzetek Ligája-döntőjét és ahogy eddig, úgy a soron következő két Eb-t is elérhetővé tettük kábelen Erdélyben és a Felvidéken is. Ehhez a sorhoz csatlakozik a nyári hazai rendezésű vizes vb is, amelynek valamennyi eseményét láthatják a kábeles jogokkal rendelkező határon túli nézők”. Ehhez képest sem a magyar-angol, sem az azt megelőző olasz-magyar mérkőzés sem volt nézhető Erdélyben az M4-en, csak román nyelven a DigiSport jóvoltából.

Akkor az egyik dühös és elkeseredett erdélyi szurkoló arról írt: „én már meguntam kiabálni. Nem várok már semmit ezen a területen Magyarországtól. Csak azt, hogy a magyar sport olyan színvonalas lesz, hogy azt illik bármelyik ország tévéiben közvetíteni. Annyi biztos, hogy az MTVA és a magyar kormány képviselőinek hitelességét erősen csorbítja Erdélyben, hogy évről évre megígérik a magyar vonatkozású sportközvetítések rendezését, aztán minden marad a régiben, továbbra is elsötétülnek a képernyők a közvetítések idején. És közben jönnek a kormány képviselői Erdélybe, és zengik a szövegeket a sport nemzetegyesítő jellegéről. Érdekességképpen megjegyzem, a magyar-angol estéjén kódolatlanul ment a Digi szolgáltatón a német-olasz a német RTL közvetítésében.” Egy másikuk így fogalmazott: „az MTVA akkor is kódolja, ha semmilyen román tévé nem közvetíti az eseményt. Nekünk marad a reménykedés, hogy Budapesten egyszer megoldják. Vagy fütyüld ki legközelebb azt, aki a magyar sport nemzetegyesítő jellegéről szövegel Erdélyben!”

Most szombaton is volt lehetősége a közönségnek kérdéseket intézni Orbán Viktorhoz a nagy nemzetközi felhördülés kiváltó beszéd után, ám a szokásokkal ellentétben most nem hosszan, mindössze alig öt percig válaszolt a magyar kormányfő a szervezők által gondosan megszűrt kérdésekre. Hogy ez a téma mennyire fontos Erdélyben, jól jelzi, hogy e rövid idő alatt is két kérdés is a közvetítések elmaradását bolygatta. Újra lehetőséget kapott a kolozsvári Sípos Zoltán, aki arról érdeklődött a miniszterelnöknél: az ígéretek ellenére miért nem láthatták a magyar-angol és olasz-magyar focimeccseket, és a részben magyar rendezésű férfi kézilabda EB magyar érdekeltségű mérkőzéseit? Azt is megkérdezte, miért kell újra és újra feltenni ez a kérdést Tusványoson? A kormányfő röviden válaszolt: szólni kell Hunornak (Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke, jelenleg épp miniszterelnök-helyettes Romániában – a szerk.), hogy közvetítsék a románok!