Fehérorosz traktort vehettek magyar közpénzből, van velük egy kis gond

Fehérorosz traktort vehettek magyar közpénzből, van velük egy kis gond

Belarus 820-as traktorok sorakoznak egy erdélyi faluban a Pro Economica Facebook-oldalán megtalálható fotón

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lapunk is sokszor írt a marosvásárhelyi Pro Economicáról: a romániai magánalapítvány közel százmilliárdnyi magyar közpénzt oszthat szét Erdélyben nehezen átlátható módon. Az Átlátszó Erdély most arról ír: a magyar állam által támogatott erdélyi gazdáknak főként a fehérorosz traktorokat ajánlgatták, de azok nem teljesítik a környezetvédelmi előírásokat, ezért nem lehetett forgalomba állítani őket.

Az erdélyi portál információi szerint a mezőgazdasági gépek – ezen belül a traktorok – nagy népszerűségnek örvendtek a pályázó gazdák körében. A traktorok közt is az olcsó, könnyen javítható, mégis viszonylag nagy teljesítményű, Fehéroroszországból származó Belarus 820-as volt a legkelendőbb, összesen 385 darabot vettek meg belőlük. Csakhogy volt egy bökkenő, amiről a gazdáknak senki nem szólt.

„A Belarus 820-as traktorokat elvileg nem is lenne szabad árulják a piacon, mivel a motorjuk nem teljesíti a környezetvédelmi előírásokat, ezért ezeket nem lehet törzskönyvezni. Ez a típus a megfelelési nyilatkozata szerint Tier 1-es besorolású, noha az Európai Unióban a Tier 4-es szintet kell teljesíteni. Ennek ellenére a hatóságok eddig szemet hunytak afölött, hogy ezt a traktort forgalmazzák” – magyarázta egy, használt traktorok értékesítésével foglalkozó vállalkozó az Átlátszó Erdélynek.

A régi, semmilyen környezetvédelmi előírásnak nem megfelelő traktorokat egyfajta szürke zónában használták eddig, de idén nyáron bezárult a kiskapu: ezentúl már a helyi rendszámhoz is kötelező biztosítás és érvényes műszaki vizsga szükséges ahhoz, hogy a traktor közúton közlekedhessen.

Az alapítvány vezetője, Kozma Mónika a portál kérdésére azt mondta: azt kérték a pályázóktól, hogy csak uniós származási igazolással rendelkező eszközöket vásároljanak. Ennek meglétét az elbíráló szakértők vizsgálták, és feltétel volt a támogatás kifizetéséhez. Jó kérdés, hogyan sikerült mégis több száz fehérorosz traktort megvenni, hiszen Lukasenka országa nem tagja az Uniónak. Úgy tudjuk, ezt a rendelkezést úgy játszották ki, hogy a traktorokat nagyobb darabokra szedve, alkatrészként vitték be Romániába, ott egy cég összerakta őket, így már uniós gyártásnak minősül.

„Mást nem lehetett venni” – mondta egy gazda az erdélyi portálnak, aki igazából egy lengyel Farmtrac traktort szeretett volna vásárolni, azonban nem sikerült árajánlatot szereznie.

A patthelyzetet végül az RMDSZ oldotta fel: benyújtottak egy törvénymódosítás a Pro Economica Alapítvány hibájának kijavítására. Erről a párt szóvivője, Hegedüs Csilla a következőt nyilatkozta az Átlátszónak:

„Számos gazda jelezte felénk azt, hogy az általuk vásárolt, Romániában összeállított traktorokat egy augusztus 11-én hatályba lépett módosítás miatt nem tudják forgalomba íratni és a közutakon használni, ami természetesen hátráltatja őket a mezőgazdasági munkák elvégzésében. Ezt az áldatlan állapotot szüntette meg az RMDSZ törvénymódosítása, hogy azok a gazdák, akik 2020. április 30-ig ilyen traktorokat vásároltak, de még nem tudták beíratni, tudják őket beíratni a forgalomba. Ennek tehát semmi köze a belarusz traktorokhoz, minden olyan traktort érint, amit a törvénymódosítás miatt nem tudtak beíratni. A törvénymódosítás 6 hónapig érvényes” – így a szóvivő.

Hegedüstől azt is megkérdezték, nem-e lát ellentmondást aközött, hogy a párt vezetője, Kelemen Hunor államelnöki kampányának a központi témája a környezetvédelem volt, az RMDSZ által kezdeményezett törvénymódosítás azt teszi lehetővé, hogy semmilyen környezetvédelmi előírást nem teljesítő traktorokat forgalomba lehessen íratni. Erre a kérdésre már nem válaszoltak.