Ha rövid időn belül nem kezdenek vele oltani, kárba veszhet Szlovákia teljes Szputnyik-rendelése

Ha rövid időn belül nem kezdenek vele oltani, kárba veszhet Szlovákia teljes Szputnyik-rendelése

Oltáshoz előkészített, az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával töltött fecskendők a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Nyírbátori Szakrendelőjében kialakított oltóponton 2021. április 26-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kárba veszhet az oltóanyag, ha rövid időn belül nem kezdenek el oltani a Szputnyik V-vel Szlovákiában – írja a Paraméter.sk az SME-re hivatkozva. A lap emlékeztet rá, már csaknem három hónap telt el azóta, hogy Igor Matovic megállapodott Oroszországgal a vakcina megvásárlásáról.

Azóta a kormányfő belebukott az ügybe (pénzügyminiszter lett), de azt még mindig nem tudni, hogy az első 200 ezer adag Szputnyik V-vakcinával mikor kezdhetik el oltani az embereket. Hivatalos dátum ugyanis továbbra sincs.

A SME most felhívta a figyelmet, ha júniusban sem kezdik el az oltást az orosz vakcinával, akkor az oltóanyagok kárba vesznek, a szlovákiai raktárakban tárolt adagok szavatossági ideje ugyanis hamarosan lejár. A Šarišské Michaľanyban tárolt első adag felének lejárati ideje júliusig tart.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter május közepén megemlítette, hogy június 1-től kezdhetik el oltani az embereket a Szputnyik V-vel, de egy héttel az említett dátum előtt még mindig nincs erről hivatalos bejelentés, nagy a csend.