Harmincéves a romániai forradalom

Harmincéves a romániai forradalom

Tőkés László a Temesvár belvárosi református templomában a rendezvénysorozat nyitóestjén (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ötnapos rendezvénysorozattal emlékeznek meg Temesváron a harminc évvel ezelőtti romániai népfelkelésre, amely a Tőkés László lelkipásztor melletti kiállással kezdődött. Csütörtökön a belvárosi református templomban 1989: Istennél a szabadítás című egyházi szimpóziummal indult el a rendezvénysorozat, tegnap és ma két napos nemzetközi tudományos konferencia zajlott-zajlik a Temesvári Műszaki Egyetem könyvtárában „Az út a szabadság felé” elnevezéssel, neves brit, lengyel, litván, cseh, román és magyar előadók részvételével.

Az emlékezés keretében bemutattak egy dokumentarista alapú színházi előadást – a Temetetlenek egy temesvári család drámáját dolgozza fel a forradalom idején, ahol a kamaszgyerek áldozatául esik a katonák gyilkos sortűzének.

Az épülő, Makovecz-tervezte Új Ezredév református központ november végén (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Hétfő este fényfestés is lesz a belvárosi református templomnak és parókiának helyt adó épületen, és a közönség újraalkotja a harminc évvel ezelőtti élőláncot, amellyel anno a kilakoltatott lelkészt próbálták megvédeni.

Toró T. Tibor, a Temesvár 30 rendezvénysorozat főszervezője lapunknak elmondta, ma estére a budapesti Duna Művészegyüttes Szabadság ’89 című gálaműsorára Temesvárra várják Orbán Viktor miniszterelnököt (a beszédét itt tudja megnézni), vasárnap pedig felavatják a Makovecz Imre által tervezett Új Ezredév református központ templomépületét is.

Temesvár 30 - A vihar előtti csend | Magyar Hang

Hogyan lett egy kisebbségi magyar ügyből, a református lelkész melletti kiállásból a többségi nemzet forradalma? Hogyan keveredtek a románok a történetbe? A temesvári események spirituális hátteréről, a Jóisten által megrendezett kulcsmomentumairól ritkán esett szó – mostanáig. Az 1989-es romániai forradalomról szóló sorozatunkban napra pontosan emlékezünk a történtekre.