Hivatalos: Csíksomolyón is misézik Ferenc pápa

Hivatalos: Csíksomolyón is misézik Ferenc pápa

Csíksomlyói zarándoklat (Fotó: Wikimédia, Christo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Vatikán hivatalosan is bejelentette a pápa romániai látogatását - írja a  Magyar Kurír katolikus hírportál. A Szentszék közzétette Alessandro Gisotti, a Szentszék sajtóirodája ideiglenes igazgatójának nyilatkozatát, amelynek szövege a következő:

„Elfogadva az állam elnöke, hatóságai és a Romániai Katolikus Egyház meghívását, Őszentsége Ferenc pápa apostoli utat tesz az országban 2019. május 31. és június 2. között. Ellátogat Bukarest, Jászvásár (Iaşi) és Balázsfalva (Blaj) városokba és a csíksomlyói Mária-kegyhelyre. A látogatás programját a későbbiekben teszük közzé.”

Oláh Zoltán kanonok, a  Gyulafehérvári Főegyházmegye pápalátogatással kapcsolatos kommunikációs vezetőjére ugyankkor további részleteket is közölt a távirati irodával: eszerint Ferenc pápa szentmisét fog celebrálni Csíksomlyón június 1-jén, szombaton. A szentmisét a csíksomlyói pünkösdi zarándoklatok mintájára készítik elő, azaz szabadtéren, a somlyói nyeregben mutatják be. A liturgia nyelve a latin lesz, a homíliát Ferenc pápa olaszul mondja, amit fordítanak majd magyar nyelvre. Oláh Zoltán megerősítette: „a főegyházmegye vezetésében felmerült annak a lehetősége, hogy a pápai látogatást összevonják a csíksomlyói búcsúval (amely idén június 8-án lenne), de a kérdésben eddig nem született döntés”.

Csíksomlyóra látogat idén Ferenc pápa | Magyar Hang

A romániai Q Magazine román elnöki forrásokra hívatkozva arról ír, hogy Ferenc pápa idén május 31-én Bukarestbe érkezik. A szentatya Klaus Johannis elnök meghívására látogat a keleti szomszédunkhoz, programja a bukaresti programok után - június elsején - Jászvásáron, Balázsfalván és Csíksomlyón folytatódik. A pápa a forrás szerint mindhárom helyszínen misézni fog, a látogatás hivatalos bejelentése pénteken várható.

Romániában utoljára húsz éve járt katolikus egyházfő: II. János Pál pápa 1999. május 7. és 9. között látogatott el Bukarestbe. Ez volt az első alkalom, hogy egy Szent Péter utódja ortodox többségű országba utazott.