Járványhelyzet Romániában: hétfőn 561 áldozat

Járványhelyzet Romániában: hétfőn 561 áldozat

Védőruhába öltözött dolgozók a székelyudvarhelyi koronavírus-kórházban (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden negatív rekord megdőlt hétfőn Romániában a tragikus járványhelyzettel kapcsolatban: a hét első napján csak 19 ezer (egész pontosan 18 863) új koronavírusos esetet regisztráltak, és 561 ember hunyt el a fertőzés szövődményei miatt. Jelenleg 1805 beteget ápolnak intenzív osztályon a keleti szomszédunknál, közülük 36 kiskorú.

A tragikus számok miatt kedd este hatkor rendkívüli bejelentést tervez Klaus Johannis államfő is.

Romániában jelenleg csaknem húszezer ember van kórházban, és az egészségügyi intézmények egyre nehezebben állják a nyomást – a Digi24 hírtelevízió kedd reggel sokkoló képeket hozott nyilvánosságra arról, hogy a bukaresti Egyetemi Kórházban már a folyosón tárolják a halottakat – annyira sokan haltak meg, hogy a kórház egy időre kifogyott a halottaszsákokból is.

A Worldometers statisztikai oldal adatai szerint az elmúlt hét napban keleti szomszédunknál 2400 áldozata van a járványnak, az új fertőzések száma egy hét alatt meghaladja a 91 ezer esetet. Ráadásul a járvány még felívelő szakaszban van – egy hét alatt az új esetek száma 11 százalékkal, a halálos áldozatoké pedig negyedével (26 százalék) emelkedett.