Két napban a határon túliak 100 évéről

Két napban a határon túliak 100 évéről

A Magyar Tudományos Akadémia épülete

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A határon túl élő magyarokról ugyan sokat beszélünk a hétköznapokban, ám valójában nagyon is keveset tudunk róluk, múltjukról, az anyaországtól való elszakadásuk óta életükben eltelt 100 évről.

Az MTA Filozófiai és Történettudományok Osztálya a kérdést átfogó, közérdeklődésre számot tartó konferenciát rendez szeptember 22-23-án az Akadémia székházában (Budapest, Széchenyi tér 9.). A magyar kisebbségek 100 éve című kétnapos, ingyenes esemény célja, hogy az elmúlt 30 év kutatási eredményei alapján, gazdasági, társadalmi, jogi, politikai és kulturális szempontok felhasználásával számot adjon a Kárpát-medencei magyar kisebbségek helyzetének alakulásáról 1920 és 2020 között. A konferenciát hosszútávú tendenciákkal foglalkozó demográfiai és társadalomtörténeti panel vezeti be, ezt pedig négy, a történelmi fordulópontokhoz igazodó kronológiai fejezet követi.

Az időpontokról, az előadók személyéről és az egyéb részletekről ITT lehet tájékozódni.