Kormányválság mellett robbant be a járvány Romániában

Kormányválság mellett robbant be a járvány Romániában

Szavazókörbe irányító tábla Bukarestben. Újrahasznosított politika. (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétezerhez közelítő napi esetszám (egész pontosan a hét első napján 6789 új koronavírus-fertőzést regisztráltak) és 129 áldozat (a legfiatalabb a húszas éveiben járt) – a koronavírus járvány negyedik hulláma tombol Romániában. Alig van üres ágy az intenzív osztályokon (kedden országos szinten alig 16 szabad ágyat jelentettek, miközben majdnem ezer fő van súlyos állapotban), a kórházban kezeltek között már 229 kiskorú van, közülük húszan szorulnak kiemelt terápiára.

Sajnálatos módon az erdélyi megyék a fertőzöttebbek, Kolozsvár és Temesvár keddre már a vörös zónába lépett, vagyis 3 ezrelék fölé emelkedett a fertőzöttségi arány (és rövidesen eléri ezt a szintet a magyar határ melletti Szatmár megye is, valamint a főváros, Bukarest). Így egy pénteki kormányhatározat értelmében hamarosan csak a helyi védettségi igazolvánnyal (zöld kártya), friss negatív teszttel vagy a betegségen való átesést igazoló papírral lehet étterembe menni, részt venni nyilvános- és magánrendezvényeken, koncerten, moziban és sporteseményeken.

Ami nagyon riasztó: Temesváron egy nap alatt ugrott hatalmasat a fertőzöttség (24 óra alatt 481 új esetet regisztráltak a településen), és ahol eléri a négy ezreléket, ott hétvégi kijárási korlátozás lép életbe este 8 és hajnali 5 óra között.

Eközben koalíciós válság van az országban, a kormányzópártok összevesztek és szétrobbant az egyezség a kormány fő erejét képző nemzeti liberálisok és az USR PLUS között. (A harmadik koalíciós partner, az RMDSZ egyelőre kivár.) A következő hétvégén sok minden eldőlhet, ugyanis tisztújító kongresszusra készülnek a liberálisok, ahol nagy a belső harc: a „régiek”, vagyis a volt miniszterelnök, Ludovic Orban emberei feszülnek az „újaknak”, vagyis Florin Citu jelenlegi kormányfő csapatának.

Ha nem sikerült úrrá lenni a kormányválságon, és előre hozott választásokra kerül sor, akkor visszajönnek a szocialisták. A permanens politikai válság és a vitatható sikerességű kormányzás nem tett jót a kormánypártoknak: jelenleg toronymagasan vezet, 36 százalékon áll az ellenzéki PSD, a liberális PNL beesett húsz százalék alá, míg a harmadik legerősebb erő a tavaly decemberben 9 százalékkal parlamentbe került ultranacionalista AUR – a szélsőséges párt tábora immár 14 százalékra bővült. A válságot kirobbantó USR–PLUS támogatottsága 11 százalékra csökkent. Az RMDSZ stabilan tartja a maga 5 százalékát, ami éppen elég a bejutáshoz.