Lehazugozta az MTVA-t a Fideszhez kötődő erdélyi média

Lehazugozta az MTVA-t a Fideszhez kötődő erdélyi média

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdekes, szerző nélkül jegyzett cikk jelent meg szombat délután a Kronikaonline.ro erdélyi portálon. A kolozsvári napilap online kiadásában ismertetik a lapunk által feltárt ügyet és az arra adott MTVA-s választ, majd ugyanarra a következtetésre jutnak, mint mi: hazudott az M4 sportcsatorna igazgatója.

Ahogy azt péntek reggel megírtuk, hiába alázta meg nyilvánosan az idei Tusványoson Orbán Viktor miniszterelnök helyettesét, Semjén Zsoltot, a határon túli magyarok nem láthatták a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzését. Pedig szerda este barátságos meccset játszottak; Semjén pedig két éve már arról beszélt, hogy megoldották a közvetítések problémáját. Ennek ellenére csütörtök este hiába kapcsoltak a határon túli nézők az M4 sportcsatornára, a Montenegró–Magyarország barátságos labdarúgó-mérkőzés helyett egy grafikát láthattak a következő felirattal: „Szerzői jogi korlátozás miatt jelenlegi műsorunk kizárólag Magyarország területén látható.”

Néhány órával később aztán megjelent egy érdekes hír az MTI hírfolyamában „Az erdélyi és felvidéki magyarság is élőben láthatja a meccset az M4 Sporton” címmel. Ebben idézik Székely Dávidot, az M4 Sport csatornaigazgatóját, aki az M1-nek pénteken arról beszélt, az MTVA teljesítette a technikai feltételeit annak, hogy a kábeltévés szolgáltatók Erdélyben és a Felvidéken is sugározni tudják az M4 Sport adását. A csatornaigazgató azt állította: már a csütörtök este lejátszott Montenegró–Magyarország barátságos felkészülési meccset is láthatták azok az erdélyi és felvidéki magyarok, akiknek van kábeltelevíziós előfizetésük. A Krónika azonban ezt az állítást hazugságnak titulálja, ahogy mi is. 

Orbán nyilvánosan alázta Semjént, de nincs eredménye | Magyar Hang

Hiába alázta meg nyilvánosan az idei Tusványoson Orbán Viktor miniszterelnök-helyettesét, Semjén Zsoltot, a határon túli magyar nézők tegnap este sem láthatták a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzését. Pedig ez barátságos meccs volt, és Semjén két éve már arról beszélt, hogy megoldották a kérdést. A feladat, úgy tűnik, meghaladja a politikusokat, az ígéretcunamik után sincs megoldás.

A portálon az alábbi mondat áll: „Székely Dávid állítása azonban nem felel meg a valóságnak, mivel a legnagyobb romániai kábelszolgáltató társaságok, az RCS & RDS és a UPC előfizetői az összecsapás idején a korlátozásról szóló szöveget olvashatták a képernyőn.”

Az erdélyi lap megemlíti azt is, hogy az MTVA – állítólag – küldött a külföldi kábelszolgáltatóknak egy úgynevezett engedélyező kártyát.

Ezáltal az MTVA gyakorlatilag a külföldi kábelszolgáltatókra hárítja a felelősséget a geokódolással kapcsolatban, ami nem jó hír a romániai magyar előfizetők számára, mivel az itteni társaságok többször is bizonyították, hogy nem veszik figyelembe a magyar nemzetiségű ügyfelek érdekeit. Az pedig ugyancsak furcsa, hogy az MTVA illetékese a kábelszolgáltató társaságra „uszítja" a külhoni magyar előfizetőket, mintha az ő feladatuk lenne kijárni a geokódolás megszüntetését.

– írja az erdélyi lap.

A szokatlanul éles fogalmazás azért is meglepő, mert a Krónika – az erdélyi magyar sajtó jelentős részével egyetemben – egy Kesma-szerű médiaalapítvány, az Erdélyi Médiatér Egyesület tulajdonában van, amelynek a PIM-vezető Demeter Szilárd a „nem hivatalos nagykövete”. A Médiatér eddig több mint 3,3 milliárd forintot kapott a magyar kormánytól a Kárpát-medencei magyar nyelvű média működésének támogatása jogcímen. Az utóbbi időben finoman szólva nem volt gyakori, hogy bármely, a budapesti kormány vagy valamelyik állami intézmény részéről érkező hírt vagy állásfoglalást kritizáltak volna.