Magyar közpénzből vettek veszteséges céget a Csíki Sör tulajdonosától

Magyar közpénzből vettek veszteséges céget a Csíki Sör tulajdonosától

A Csíki Sör gyártósora (Fotó: csikisor.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb veszteséges vízerőművet vásárolt az MVM leányvállalata Romániában, és megint a NER kedvenc sörét gyártó vállalkozótól, a Csíki Sör zaklatott múltú tulajdonosától. Soha nem volt nyereséges, és csodának kellene történnie, hogy valaha az legyen.

Az úzvölgyi, masszívan veszteséges vízerőmű-komplexum mellett újabb, nem túl fényesen muzsikáló céggel bővítette romániai portfólióját a Magyar Villamosművek Zrt – írja az Erdélyi Átlátszó. 2019 júliusában az MVM romániai leányvállalata, az MVM Energy Romania SRL megvásárolta a H2O Energy SRL-t, azt a céget, mely annak idején nagy tervekkel indult, azonban csak szerény eredményeket tud felmutatni. Az úzvölgyi projekthez hasonlóan a cég mögött is Lénárd András székelyföldi vállalkozó, valamint a Református Egyház Nyugdíjintézete áll, ez tehát a második vállalkozás amit az MVM megvásárol Lénárd Andrástól, a Csíki Sör Manufaktúra tulajdonosától. A második vízierőmű Szentegyháza fölött, a Vargyas patakból termel áramot. Az 1 MWh teljesítőképességű erőmű felépítése 2,5 millió euróba került.

Környezetromboló magyar közpénznyelő Erdélyben | Magyar Hang

Mindkét székelyföldi törpe vízierőműnek hasonló az előtörténete: a helyiek tiltakozása ellenére épültek meg, tönkretéve kis patakok környezetét, hogy zöldenergiát termeljenek. Idővel bebizonyosodott, hogy a beruházások ellen tiltakozóknak volt igazuk: a román állami támogatási rendszert néhány év múlva átalakították, így a felépített vízerőművek nem nyereségesek. Az úzvölgyi komplexum például a 2018-as évet 6,2 millió eurós mínuszban zárta 320 ezer eurós üzleti forgalom mellett.

A most megvásárolt cégben az Átlátszó szerint van politikai szál is: 2011 júniusában egy csíkszeredai cég, az IRUCOM SA közgyűlése felhatalmazta Csigi Leventét (ő akkoriban az EMNT Kolozs megyei szervezetének elnöke, a Kolozs megyei EMNP Gazdasági Ellenőrző Bizottságának tagja volt), hogy a cég tulajdonában levő, csíkszeredai Suta sétány 7. szám alatt található tömbház egyes lakásaival garanciát vállaljon az erőművet építő cégeknek nyújtott, 400 ezer eurós OTP-bankkölcsönre. Az IRUCOM SA többségi tulajdonosa egyébként egy NG Invest nevű cég, mely a Fidesz országgyűlési képviselőjéhez, Németh Zsolthoz közelálló vállalkozó, Nagy Szabolcs tulajdonában áll.

A régi tulajdonos, Lénárd András politikai kötődései közismertek: a magyar kormány háborút hirdetett a Heineken ellen, miután a multicég védjegyvitába keveredett a kis sörgyárral. Magyar kormányzati politikusok sora látogatott el a Csíkszentsimonban működő gyárba, majd Lázár János és Semjén Zsolt nevével jegyzett törvényjavaslat is készült arra, hogy két év szabadságvesztéssel kaphasson, aki önkényuralmi jelképpel ellátott árut vagy szolgáltatást értékesít – ez világos üzenet volt a vörös csillagos Heinekennek. A Csík Sör tulajdonosáról azonban kiderült az is: Lénárd Andrást embercsempészet miatt keresik az Amerikai Egyesült Államokban, miután magyar táncoslányokat vitt be a zöldhatáron Kanadából.

Könnyen lehet, hogy az MVM cégvásárlásai tulajdonképpen burkolt állami támogatást jelentenek a nem túl fényes anyagi helyzetben lévő sörgyárnak: a Lixid Project SRL három éve komoly adósságot, ötmilliárd forintot halmozott fel úgy, hogy a következő évben is félmilliárd forintos veszteséget termelt.

A most megvásárolt cég utolsó nyilvános mérlege 2017-es, eszerint 295 ezer euró üzleti forgalommal rendelkezett, az évet 300 ezer eurós mínuszban zárta, miközben 1,9 millió euró adóssága volt. Az Erdélyi Átlátszó hiába kérdezte, az MVM-et nem mondta meg, mennyiért vásárolták meg a céget.