Magyarország tíz lélegeztetőgépet adományoz egy határon túli kórháznak

Magyarország tíz lélegeztetőgépet adományoz egy határon túli kórháznak

Ápolónő egy lélegeztetőgépen lévő beteg mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház járványkórházként működő Semmelweis Tagkórházának intenzív osztályán, az egyik elkülönítőben Miskolcon 2020. április 7-én (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tíz állami tulajdonban álló lélegeztetőgép tulajdonjogának ingyenes átruházásáról döntött a kormány a galántai Szent Lukács Kórház és Rendelőintézet számára a helyi lakosság megsegítése érdekében – vette észre a Magyar Hang a szerda este megjelent Magyar Közlönyben. A lélegeztetőgépek átadásának megszervezése Szijjártó Péter külügyminiszter, illetve Pintér Sándor belügyminiszter feladata lesz. A határon túli Galántán jelentős a magyarság aránya, a 2011-es népszámlálás szerint 30 százalék feletti.

A kormány nem először adományoz lélegeztetőgépet a határon túlra, korábban Kárpátalját segítették ötven ilyen eszközzel. Igaz arra is volt példa, hogy a közép-ázsiai Kirgiz Köztársaságnak adományozzanak húsz darabot.

A járványhelyzettel kapcsolatos lélegeztetőgép-beszerzésekkel lapunk is többször foglalkozott. A kormányfő korábban a lehető legrosszabb forgatókönyvre készülve mintegy nyolcezres lélegeztetőgép-kapacitást tartott szükségesnek, ám végül ennek a dupláját, mintegy 16 ezer eszközt szereztek be.