Már nem a magyarok az elsőszámú közellenségek Szlovákiában – Cúth Csaba a Reptérben

Már nem a magyarok az elsőszámú közellenségek Szlovákiában – Cúth Csaba a Reptérben

Orbán Viktor és Robert Fico (Fotó: Orbán Viktor X-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nacionalista Vladimir Meciar idejében, az 1990-es években a magyarok számítottak a legnagyobb közellenségnek Szlovákiában, leginkább a politika szemében, konkrétan hazaárulónak tartottak minket – függetlenül attól, hogy ki volt liberális, ki nemzeti érzelmű. Akkor összezártak, és a Magyar Koalíció Pártja akár a szavazatok 10 százalékát is be tudta zsebelni. Azóta sok minden változott és az ostromlott erőd koncepciója sem állja meg a helyét, ma már nem a magyarok az első számú közellenségek a szlovák politika szemében, jöttek helyettük a romák, újabban a migránsok és a brüsszeliták – erről beszélt lapunk Reptér című külpolitikai podcastjában Cúth Csaba.

A szlovákiai magyar hírportál, a Bumm.sk főszerkesztőjével a közelmúltban lezajlott szlovák parlamenti választások után – ahol ismét nem sikerült országos mandátumot szereznie a magyar kormány és a Fidesz által támogatott magyar politikai erőknek – vettük sorra a magyarság lehetőséget, a kisebbségi lét kihívásait, illetve azt, hogy merre tud esetleg tovább haladni a magyar politizálás a Felvidéken.

Cúth Csaba arról is beszélt, hogy hosszú évekig, és még ma is az a téves képeszme él a Híd nevű, egykor Bugár Béla vezette pártról, hogy az valamiféle szlovák-magyar kettős párt lett volna, és a nevét a magyar sajtóban szinte mindenhol Híd-Mostként hivatkozták. Ez szerinte annyiban helyes, hogy minden szlovákiai párt két nyelven, így szlovákul és magyarul is fut. A Híd egy magyar párt volt, amelynek voltak szlovák tagjai is, és nem csak kizárólag magyar, hanem országos ügyekkel is foglalkozott, de dolgoztak ki alattuk kisebbségi koncepciót is – mondta lapunknak a párt színeiben egykor Komáromban önkormányzati képviselőként is tevékenykedő Cúth.

A Bumm.sk főszerkesztőjével az adásban szó esett arról a faramuci helyzetről, amiről a portál is alaposan beszámolt, hogy a Bethlen Gábor Alap kultúrára fordított magyarországi támogatásainak jelentős hányadát három profi szlovákiai labdarúgó egyesület: így a Dunaszerdahely, valamint a Komárom és a Kassa kapja.

A teljes adást az alább tudják meghallgatni!