Márki-Zay programfelelőse: A határon túliak szavazati joga természetesen megmarad

Márki-Zay programfelelőse: A határon túliak szavazati joga természetesen megmarad

Márki-Zay Péter a kormányváltó nagygyűlésén (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Teljes mellszélességgel kiállnak az autonómia mellett, és el is várják, hogy a szomszédos országokban ez megvalósuljon – erről beszélt a Jobbik-közeli Alfahírnek adott interjúban Márki-Zay Péter nemzetpolitikai programfelelőse. Fazakas Attila hozzátette azt is, hogy a határon túli magyarok szavazati joga természetesen megmarad egy esetleges kormányváltás után is.

Fazakas egyébként úgy látja, hogy harminc éve egy helyben toporgunk, sőt, „soha nem voltunk olyan távol az autonómiától, mint most.” Hozzátéve, tisztában vannak azzal, hogy az előrelépéshez kölcsönösségen alapuló, biztos szomszédi viszonyra van szükség. Fazakas szerint Székelyföldön területi autonómiára lenne szükség, de ugyanúgy a Partiumban, a Felvidék tömbmagyar részén is meg lehetne szerinte ezt bizonyos területeken valósítani. Úgy látja, szerinte az Orbán-kormány „agresszív” diplomáciája (a diplomácia kifejezést Fazakas idézőjelbe tette) minden szövetségest elmart mellőlünk. „Gyakorlatilag megszakadt a régi tradicionális barátságunk a németekkel, nincsenek erős partnerek, akik támogatnák a törekvéseinket”, fejtette ki.

A jobbikos politikus úgy vélte egyébként, hogy „nincs olyan mértékű Orbán-imádat Erdélyben vagy a Felvidéken, mint gondolnánk.” Fazakas szerint nagyon sokan várják a kormányváltást, mert elegük van az „urambátyám-rendszerből.” Hozzátette azt is, gátat szeretnének szabni a magyar belpolitika külhoni exportálásának.

„Második december ötödikeként élem meg a közösségi médiát elárasztó óriási feszültséget és azt, hogy nagyon sokan haragszanak a határon túli magyarokra azért, mert közülük 200 ezren részt vettek a 2018-as választáson. Nem ezt hívjuk nemzeti összetartozásnak, ez pont az ellenkezője”, fogalmazott Fazakas, bár ebből nem derült ki, csak a kormánypártokra haragszik-e, vagy a fideszes külhoni szavazókat emlegető ellenzékiekre is. A szóba hozott 2004. december 5-ei népszavazás idején mindenesetre az akkori kormánypártok kampányoltak a kettős állampolgárság megadásával szemben. Az interjúból viszont nem derült ki egyértelműen, Fazakas mit gondol arról, hogy mostani szövetségeseik egy része akkor épp kormányon volt, és nem a kettős állampolgárság mellett szólalt fel.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.