Megalakult az egységes felvidéki párt

Megalakult az egységes felvidéki párt

Forró Krisztián, a Magyar Közösség Pártja elnöke beszédet mond Sátoraljaújhelyen, a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetemen 2021. július 23-án. (MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szövetség néven, három párt – a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd és az Összefogás – összeolvadásával létrejött az egységes felvidéki magyar párt – jelentették be az új politikai tömörülés vezetői szombaton az alakuló kongresszus után tartott sajtóértekezleten.

Az új párt létrejöttét közel kétéves, többször is elakadt egyeztetések előzték meg.

A Somorjához tartozó Csölösztőn tartott kongresszus 140 résztvevője – az előzetes megállapodások alapján – Forró Krisztiánt, az MKP elnökét választotta meg a Szövetség elnökének. A párt Országos Tanácsának (OT) elnöke Solymos László, a Most-Híd elnöke, a párt alelnöke pedig Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke lett.

Forró Krisztián a Szövetség megalakulása utáni sajtótájékoztatón rámutatott: új korszakba lépett a felvidéki magyar politika, és ezt a korszakot három dolog kell majd, hogy jellemezze, a türelem, a munka és a bizalom. Stratégiai céljaik közül kiemelte a Benes-dekrétumokban rögzített háborús bűnösség elvének eltörlését, a megyerendszer határainak a természetes régiók mentén történő átrendezését, valamint az ország déli részének infrastrukturális felzárkóztatását.

Az egységes párt létrehozásáról szóló végső megegyezést márciusban jelentették be az egyesülő politikai erők vezetői. A megállapodást az új párt alapszabályáról folytatott egyeztetések, illetve az egyesülést lehetővé tévő dokumentumok jóváhagyási folyamata követte, ez utóbbiakat szeptemberben hagyták jóvá az elődpártok közgyűlései. (MTI)