Megszólaltak a román külügy által kimenekített magyarok

Megszólaltak a román külügy által kimenekített magyarok

A dél-afrikai régióból hazahozott emberek (Forrás: a Tarom román légitársaság Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

Negyvenhat román, tizennyolc uniós és hat unión kívüli állampolgár utazott azon a különjáraton, amelyet a román hatóságok küldtek a Dél-Afrikában ragadt állampolgáraik kimentésére. A gép Johannesburgból szállt fel, és Bukarestben nem a civil reptéren, hanem a 90-es légibázison landolt kedden – írja a Transindex. 

A repülőn volt egy magyar állampolgárságú operatőr és egy székelyföldi származású, jelenleg Amerikában élő magyar színésznő is. A Transindexnek sikerült is elérnie Szandtner Dánielt és Skovrán Tündét, akik egy dokumentumfilmet forgattak a női identitásról az afrikai országban. Az volt a szerencséjük, hogy a román rögbiválogatott éppen kint volt a Dél-Afrikai Köztársaság fővárosában, Pretoriában, az ő hazaszállításuk érdekében küldték ugyanis a gépet, amire civilek és külföldi állampolgárok is felfértek.

– A különgépen a légiutaskísérők fehér, járványügyi kezeslábasban szolgálták fel az inni és ennivalót – mesélték az erdélyi lapnak. Szandtner Dániel szerint a román külügy nagyon profin vezényelte le az akciót. Johannesburgban még a román nagykövet is meglátogatta őket: felkészültek voltak, gyorsak és az olyan alapszükségletekre is odafigyeltek, mint az ételcsomag, hisz előre nem lehetett tudni, lesz-e étel a repülőn.

Egy nagybányai rögbis és két másik román állampolgár koronavírus-tesztje pozitív lett az érkezés után. Mindannyian elkülönítésben vannak, de csak a DNS-szekvenálás után lehet majd tudni, hogy az omikron variánssal fertőződtek-e meg vagy sem. – Az omikron törzs DNS-szekvenálási folyamata több szakaszban történik több nap alatt. Az első teszteket követően a vizsgált három ember közül kettő esetében nagy a gyanú – közölte az Egészségügyi Minisztérium. A G4média azt írta, hogy mindhárom fertőzött tünetmentes, jó egészségi állapotban van.

Címkék: omikron