Megvan, mely erdélyi kórházakba küld lélegeztetőgépeket a kormány

Megvan, mely erdélyi kórházakba küld lélegeztetőgépeket a kormány

Lélegeztetett beteg a Székelyudvarhelyi Városi Kórházban (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány által Romániának adományozott lélegeztetőgépek elosztásáról szóló döntés. A kormányhatározatból kiderült, Kézdivásárhelyre, Segesvárra, Dicsőszentmártonba, Ludasra, Nagyszalontára, Élesdre és Belényesre egy-egy Panther 5 típusú lélegeztetőgép megy, Nagyváradra, Nagyenyedre, Nagykárolyba, Margittára, Sepsiszentgyörgyre és Szászrégenbe kettő-kettő, Szatmárnémetibe és Zilahra három-három, míg a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórháznak és a Maros Megyei Klinikai Kórháznak négy-négy készüléket adunk. A legtöbbet, összesen hat lélegeztetőgépet az a kórház kapja Székelyföldön, amelynek a COVID-betegeket kezelő intenzív osztályára tavaly kétszer is beengedték a Magyar Hangot: a Székelyudvarhely Városi Kórház.

Összesen 39 erdélyi intézmény kap Favipiravir gyógyszert (összesen 3 ezer dobozzal) és a noninvazív lélegeztetéshez szükséges maszkot.

 „Erdély-szerte húsz kórházba jött most adomány, Kovászna megyébe három kórházba hoztunk gépeket, gyógyszereket. Fontos, hogy ott, ahol magyarok élnek és ahol a magyar kormány segíteni tud, ott segítsen. Bízunk abban, hogy ezek az eszközök, ezek a gépek, ezek a gyógyszerek hozzájárulnak majd ahhoz, hogy itt, Háromszéken is maga mögött tudja hagyni a közösség a járvány negyedik hullámát – mondta Tóth László csíkszeredai főkonzul a Székelyhon tudósítása szerint.