Nem örülnek az erdélyiek Orbán helyettes államtitkárának

Nem örülnek az erdélyiek Orbán helyettes államtitkárának

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden jel arra utal, hogy Orbán Viktor a határon túli magyar nyelvű oktatásra is nagyobb figyelmet kíván fordítani. Lőrinczi Zoltán kinevezése legalábbis ezt támasztja alá. A politikus hangzatos posztot kapott, a Kárpát-medence magyar nyelvű oktatásának fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár lett. A jelek szerint pedig tárgyalás helyett a támadásban hisz: éles hangütésű nyilatkozatban bírálta a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet. Lőrinczi augusztus 8-án jegyzett állásfoglalásáról számos érintett utólag értesült, a durva megállapításokat pedig nem tudta hova tenni. Igaz, olyan is van, aki egyetért azok nagy részével, és úgy látja, nincs miért megsértődni.

Lőrinczinek már a kinevezését is értetlenül fogadták többen, úgy vélve, a magyar kormány ezzel átnyúlt az érintettek feje felett. Erre tett rá egy lapáttal az a feljegyzés, amely nem fukarkodott a sarkos megállapításokkal. „A MOGYE intézményén belül motorként hat a szakmai és megélhetési féltékenység és irigység, a hatalomvágy és basáskodás reflexe. Nem elhanyagolható az a primitív számítás sem, amely szerint amit a magyarok elveszítenek vagy nem kapnak meg, az is a román érdeket erősíti. Különösen figyelemre méltó a MOGYE környékén szövődő intézményes, esetenként dilettánsnak álcázott diverzió, amely olyan méretet öltött, hogy a kitervelők szándéka és számítása szerint destruktív a magyar oktatás jelenlegi helyzetét és körülményeit valóban javító törekvésekre” – áll a szövegben.

Az állásfoglalás továbbá kitér arra, hogy az egyetemen „a teljes értékű magyar nyelvű és szellemű oktatás kivitelezhetetlen”, „a magyar nyelvű oktatás elsorvadt”. A lehetőségek közt végül mégis azt említi Lőrinczi, hogy bármilyen megoldás felvázolása csak a „MOGYE magyar egyetemi polgárságával, különösképpen a választott képviselőkkel egyeztetve történhet”.

Orbán Viktor: Szeptembertől nagy változások jönnek! - Magyar Hang

A korszaképítést és a liberalizmus elleni harcot nevezte meg fő feladatként a miniszterelnök Tusnádfürdőn.

Bár a napokban az Azonnalinak hosszú interjút adott Kelemen Hunor, a problémát nem érintette. Miközben megvédte a Fidesz néppárti tagságát, és Orbán Viktorral való kellemes hangvételű beszélgetéseiről nyilatkozott, Lőrinczi kinevezését nem hozta szóba. Érdeklődésünkre, mit gondolnak a helyettes államtitkár tevékenységéről és szavairól, az RMDSZ kommunikációs irodája válaszolt. „A magyar kormány dolga, hogy kit nevez ki helyettes államtitkárnak. Lőrinczi Zoltán urat nem ismerjük; mivel megbízatásáról az RMDSZ-t nem kérdezték meg, erről véleményt sem tudtunk mondani” – érkezett a párt reakciója.

Mártha Krisztinának, a MOGYE dékánhelyettesének viszont volt véleménye Lőrinczi nyilatkozatáról. Mint megkeresésünkre elmondta, mindannyiukat meglepte a kinevezés és az állásfoglalás, információik pedig félhivatalosak, mivel őket nem tájékoztatták. Így a fogorvosi kar oktatója arra sem tudja a választ, az említett Lőrinczi-nyilatkozatot, amelyet szerinte a frusztráció szült, pontosan hová adták le. „Személy szerint velem nem konzultált, ahogy több más oktatóval sem, így úgy tekintem, hogy csupán az ő véleményéről van szó” – mondta.

Mártha szerint bár azt mondták, hogy a nyilatkozatot a százhúsz fős oktatói közösségből ötvenegyen aláírták, az általa megkérdezettek közül mindenki cáfolta, hogy így tett volna. Kérdésünkre, hogy valóban elsorvadt-e a magyar nyelvű oktatás, azt mondta: nincsenek jó helyzetben, de attól még messze vannak, hogy elsorvadásról lehetne beszélni. „Ezt az egyetemet kellene támogatni, megmenteni, és azért biciklizni, hogy itt legyen magyar nyelvű oktatás” – tette hozzá, megjegyezve, hogy ezt viszont nem a hasonló dokumentumok segítik.

Szabó Béla szülész-nőgyógyász ugyanakkor arról beszélt a Magyar Hangnak, hogy nála nem verte ki a biztosítékot a nyilatkozat. Elmondása szerint Lőrinczi ezt a véleményét tantestületi gyűléseken is hangoztatta, az állásfoglalást pedig nem tartja sértőnek, így nem is haragudott meg rá. „Az egyetemen a helyzet több mint tragikus, ha pedig valaki magára veszi a sorokat, lehet, hogy a lelkiismerete nem tiszta” – jegyezte meg. A kinevezést sem tartja szokatlannak, ahogy látja, a politikának amúgy is szokása felülről lefelé építkezni.

Összetartozunk? - Magyar Hang

A filléres jegyekkel foglalható fapados repülőgépek korában ott tartunk, hogy sokkal kevesebb ideig tart Budapestről eljutni Chicagóba, mint Csíksomlyóra.

Azt viszont Szabó is elismeri, hogy Lőrinczi talán kicsit erősen fogalmazott. „De azt én is régóta mondogatom, hogy vannak, akik kiállnak a magyar nyelvű oktatás mellett, aztán mégis csak beállnak a sorba” – fűzte hozzá. A magyar nyelvű oktatás elsorvadását érintő felvetésre Szabó úgy reagált, azzal nagyon is egyetért, a változtatáshoz pedig politikai akarat kellene. A magyar diákok összlétszáma elmondása szerint huszonnyolc százalékon áll, a gyakorlati oktatás pedig kizárólag románul folyik. Ezzel szemben hat éve még harmincnyolc százalékos volt ez az arány, jegyezte meg. Szabó problémának tartja, hogy vannak, akik a magyar tagozaton oktatnak, de sorsközösséget nem vállalnak, „megtartják az órát magyarul és ennyi.”

Kerestük az Emmit is, érdeklődve Lőrinczi kinevezésének okairól, a helyettes államtitkár feladatáról és arról, miért volt szükséges az éles hangütésű nyilatkozat. Választ egyelőre nem kaptunk.