Nem tetszett a szlovák külügyminiszternek Kövér Beneš-dekrétumozása

Nem tetszett a szlovák külügyminiszternek Kövér Beneš-dekrétumozása

Kövér László, az Országgyűlés elnöke koszorúz a felvidéki Somorján a kitelepített magyarok emlékművének átadásán 2021. augusztus 2-án. Az emlékmű Lipcsey György szobrászművész alkotása (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiverte a biztosítékot Ivan Korčok szlovák külügyminiszternél Kövér László hétfői somorjai beszéde, amelyben a Beneš-dekrétumok ellen emelt szót. A magyar Országgyűlés elnöke a Somorjáról Kitelepített Magyarok Emlékművének átadásán mondott beszédében a Beneš-dekrétumokra utalva úgy fogalmazott:

„A bűn nem akkor teljesedik be amikor elkövetik, hanem akkor, amikor elfelejtik. Amit a felvidéki magyarság ellen 1945 és 1947 között elkövettek, az Isten és ember előtti bűn volt. Ha az áldozatok utódai elfelejtik az elődeik ellen elkövetett történelmi bűnöket, akkor a bűnök a jövőben megismétlődhenek, és az utódok ismét bármikor védtelen áldozatokká válhatnak. (…) Van erkölcsi alapunk arra is, hogy szelíd, de állhatatos türelemmel várjuk a bocsánatkérés és elégtételadás gesztusát a magyarok ellen a múltban elkövetett bűnökért, az utánunk következő nemzedékek békéje érdekében.”

Amint arra a Körkép.sk felvidéki magyar portál felhívta a figyelmet, a szlovák külügyminiszter Kövér szavaira a Facebook-on reagált. Ebben azt kérte, hogy országának tiszteletben tartásával foglalkozzon a házelnök a történelmi eseményekkel. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy különböző üzenetekkel és felvilágosító magyarázatokkal látják el magyarországi politikusok a közös történelmi eseményeket. Korčok azt sem tartotta helyesnek, hogy Kövér László Szlovákiában a történelemről alkotott saját véleményét hirdesse.

A magyar hivatalos képviselőket arra szólította fel, hogy mérlegeljék szavaikat és kezeljék Szlovákiát partnerként.