Nemzeti régiók: már egyenesen ötmillió aláírásra hajtanak

Nemzeti régiók: már egyenesen ötmillió aláírásra hajtanak

Résztvevők székely zászlót feszítenek ki az erdélyi székely szabadság napjának budapesti szimpátiarendezvényén a Hősök terén 2020. március 10-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombattól folytatódik az aláírásgyűjtés a regionális őshonos kisebbségek megtartásáért – adta hírül az Írdalá.hu csapata.

Lapunk is beszámolt már az aláírásgyűjtésről, amelynek célja, hogy az uniós kohéziós politika alakításakor kiemelten vegyék figyelembe azoknak a régióknak az érdekeit, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől. Másként fogalmazva: Brüsszel a fejlesztési pénzek elosztásakor ügyeljen arra, hogy az adott államok ne alkalmazzanak hátrányos megkülönböztetést a területükön fekvő nemzeti régiók rovására. Jogszabály garantálná a régiók egyenlőségét és a regionális kultúrák fenntarthatóságát. A kezdeményezésről először a Székelyföld juthat az eszünkbe, de sikere pozitívan érintené a Csallóközt, a Partiumot, de akár például a baszkokat is.

Négy tagország nem írta alá megfelelő számban a székelyek indítványát eddig, amelyet összesen hét tagországnak kell meghatározott kvótában teljesítenie.

Az Írdalá csapata a héten azt közölte, kiépítették a céghálót, ami alvállalkozói rendszerben segítheti elő a sikert. Hármas vállalást tettek: egy- helyett kétmillió aláírást gyűjtenek össze, hét helyett tizenöt országban teljesítik a limitet, és egész Európába eljuttatják a székelyek hírét. A hét új célország közé felvették Horvátországot, Szlovéniát, Spanyolországot, Litvániát, Svédországot, Észtországot és Lettországot.

A kezdeményezés sikeréhez egyébként már az is elég lehetne, ha a horvátországi és szlovéniai magyarok aláírnák azt. De persze komoly előrelépést jelentene, ha a kormánypártokkal hagyományosan jó kapcsolatot ápoló lengyelek is szervezetten biztatnának az aláírásra.

Ugyanakkor félő, nem tűznek-e ki olyan célokat a kezdeményezők, amiket nehéz megugrani. Erre utal legalábbis az a nyilatkozat, amit a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs adott pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának. Izsák itt már egyenesen azt mondta, legalább ötmillió aláírásra lenne szükség, és arra, hogy 15-20 országban teljesítsék a kezdeményezés minimális feltételeit. Tehát túl kell teljesíteni a minimális feltételeket – állította az SZNT vezetője.

Izsák azt is mondta, hogy az önkénteseik elindulnak az ívekkel, és aki még nem támogatta a kezdeményezést, a következő három és fél hónapban megteheti. Kérdés, ez a szűk határidő elegendő lesz-e a vállalt grandiózus célra, ugyanakkor a szervezők láthatóan elég elszántak. Az SZNT elnöke ennek ellenére látja, hogy a polgári kezdeményezések nem váltak túl népszerűvé az Európai Unióban. Nyolc év alatt hetvennégy kezdeményezésből csupán hat tudta összegyűjteni a szükséges egymillió aláírást. Tehát Izsák szerint nem sikerült az Európai Uniónak az európai ügyek megoldását – a közvetlen demokrácia eszközeivel – hozzáférhetővé tenni az európai polgárok számára.