Novák Katalin Kárpátalján: Nem egyedül állok itt, itt van velem lélekben 15 millió magyar

Novák Katalin Kárpátalján: Nem egyedül állok itt, itt van velem lélekben 15 millió magyar

Novák Katalin köztársasági elnök a Beregszászi Református Templomban tartott istentiszteleten 2022. november 27-én. Az államfő mellett (balról jobbra) Altusz Kristóf, a Sándor-palota diplomáciai igazgatója, Íjgyártó István, Magyarország kijevi nagykövete és Schanda Tamás, a köztársasági elnök kabinetfőnöke (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kijevből hazafele vasárnap Beregszászon is látogatást tett a magyar köztársasági elnök, aki istentiszteleten vett részt város református templomában. A kormánypárti Origo hírportál beszámolója szerint Novák Katalin elsőként arról beszélt, hálás azért, hogy Kárpátalján lehet, a köztársasági elnökké választása előtt, márciusban már járt itt, ugyanebben a beregszászi református templomban.

– Akkor már tartott a háború – jelezte az magyar államfő, majd arról beszélt: „Itt állok most ugyanebben a templomban 9 hónap elteltével. Nem egyedül állok most itt, hanem itt van velem élekben 15 millió magyar Magyarországról, a Kárpát-medence minden részéről és a diaszpórából is.”

– Itt lesznek velem a jövőben is, tartson bármeddig a háború - legyen mielőbb vége. Itt vannak velem azok a névtelen családok is, akik megosztják hajlékaikat a Kárpátaljáról érkezettekről – közölte. Novák Katalin azt is hangsúlyozta, imádkozik azért, hogy térjenek haza a férfiak is a frontról, és ne kelljen nélkülözniük a nőknek a fiaikat, férjeiket.

A köztársaság elnök a katonai konfliktus borzalmait részletezve arról is beszélt: „a háború el tudja pusztítani az otthonainkat, életeket olthat ki, de a szeretetünket nem tudja elpusztítani”. – Itthon vagyok önökkel, a sajátjaim között vagyok – emelte ki Novák Katalin.

Arról is beszélt, számára óriási ajándék és kiváltság, hogy a kárpátaljai magyarokkal gyújthatja meg az első adventi gyertyát. „Azért mentem Kijevbe és azért vagyok most Beregszászon, hogy bátorítsam önöket, tartsanak ki, békére van szükség” – fűzte hozzá a köztársasági elnök.