Orbán-címlapos könyv okoz balhét Székelyföldön

Orbán-címlapos könyv okoz balhét Székelyföldön

Az Informatia Harghitei napilap keddi címlapja

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az utolsó pillanatban mondták le egy román könyv országos premierjét Csíkszeredában – információink szerint az RMDSZ-es vezetésű megyei önkormányzat megijedt az Orbán Viktort ábrázoló címlap miatt, miközben könnyen lehet, hogy a könyv (amelyet nem is olvastak) dicséri az autokratikus magyar kormányfőt.

Kedden Orbán Vikorral a címlapján jelent meg az Informatia Harghitei napilap, a székely megyében élő románok lapja. Az újság egy másnapi, a magyar nemzeti ünnepre időzített könyvbemutatót harangozott be, melynek a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár ad otthont. A könyv címlapján egy fekete-fehér Orbán Viktor-fotó van, a cím pedig nem árul el sokat: Fekete hattyú a Balatonon. A szerző Romeo Couți (ő a Román Televízió kolozsvári szerkesztőségének egyik vezetője), és a cikkben közölték a könyv alcímét is: Orbán Viktor és egy felvállalt rögeszme.

Az eseményt a „Mária királynő” Hősök Kultusza Országos Egyesület Hargita megyei fiókja szervezte – ez a szervezet az, amely különböző megyei filiákon keresztül kulcsszerepet játszott az az úzvölgyi első világháborús haditemető körüli botrány kirobbantásában. Moszkoviták – így jellemezte őket egy ismerősöm, amikor felőlük érdeklődtem. Az is furcsa, hogy a napilapban egy nyugalmazott ezredes, Claudiu Dăbău próbált kedvet csinálni az eseményhez, a következő szavakkal: „egy olyan nagyszabású mű országos bemutatójára kerül sor, amely a jelenlegi zavaros geopolitikai és katonai kontextusban különös jelentőséggel bír, és egy sor olyan elemmel és információval szolgál, amelyek segíthetnek jobban megérteni egyes politikai vezetők és országok viselkedését a regionális, európai és globális fejlemények bonyolult egyenletében.” Az olvasó azt is megtudhatta, hogy a közel ötszáz oldalas kötetben romániai és külföldi politikai és katonai szakértők, akadémikusok, diplomaták, valamint más személyiségek elemzik Orbán Viktor politikáját, megkísérelve megfejteni Magyarország jelenlegi politikai hozzáállását az ukrajnai és azon túli háború kontextusában.

Kedd délután aztán a Cotidianul már arról írt: problémák adódtak az Orbán Viktorról írt könyvbemutató kapcsán. A lap szerint a szervezők egy hete írásban kérték a termet a megyei könyvtártól, azok szóban bele is egyeztek, de hétfő este közölték velük: Hargita Megye Tanácsának vezetősége politikai rendezvénynek tartja a bemutatót, így nem tarthatják meg ott. A Kájoni János Megyei Könyvtár vezetői azt is kérték, hogy ha az eseményt máshol tartják meg, az intézményt semmiféle módon ne keverjék bele, és a bemutató plakátjáról is távolítsák el a logójukat.

A Hargita Megyei Tanácsot a Fidesszel jó viszont ápoló RMDSZ vezeti, és lapunk úgy tudja: a vezetők megijedtek, hogy Orbán Viktor megsértődik, ezért mondták le a bemutatót. Úgy, hogy nem is látták a könyvet.

Itt álljunk meg pár mondat erejéig. Orbán romániai népszerűsége sokáig tíz százalék körül volt, ám az utóbbi felmérések hatvan százalék körüli tetszési indexet mutattak a teljes román társadalomban – magyar politikus soha nem ért el ilyen magas értéket. Az orbáni politikát még a szélsőségesen magyarellenes AUR párt is sokszor dicséri (!) - az egyre népszerűbb radikális szervezetnek minden olyan tetszik, ami erőt mutat, valamint a melegek, Brüsszel, Amerika és a NATO ellen irányul.

A csíkszeredai könyvbemutatón az Informatia Harghitei szerint részt vett volna a könyvben szereplő interjúalanyok közül néhány. Fel is sorolják azokat, akik megszólalnak a vaskos kötetben: Dan Dungaciu geopolitikai elemző, a Bukaresti Egyetem professzora; Marius Dragomir, a Média és Újságírás Kutatóközpont igazgatója; Alexandru Ghișa történész és volt budapesti diplomata; Liviu Man újságíró, a Gazeta de Cluj igazgatója; Gabriel Moisa professzor, a Nagyváradi Egyetem Történelem, Nemzetközi Kapcsolatok, Politológia és Kommunikációtudományok Karának dékánja; Tudor Păcuraru hírszerzési elemző, nyugalmazott titkosszolgálati ezredes és mások. A külföldiek között felbukkant Gwendoline Delbos-Corfield, a Magyarországról jelentést tevő EP-képviselő, valamint Nando Mario Varga újságíró, az izraeli Anima News elnök-vezérigazgatója is. És egy magyar, Tibori-Szabó Zoltán, aki professzor a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen, és a Holokauszt és Népirtás Tanulmányok Intézetének igazgatója.

Kedd este felhívtam Tibori Szabó Zoltánt, hogy mit tud a könyvről. A Népszabadság volt kolozsvári tudósítója elmondta, pár hónapja interjút kért tőle a könyv szerzője. Kevés kérdése volt Orbánról, inkább a a román-magyar kapcsolatok érdekelték. Ő néhány napja megkapta a vaskos kötetet, de még nem volt ideje elolvasni – a vele készült interjú korrekten megjelent, nem módosították meg a szöveget. Tibori is látja, hogy sok furcsa figura bukkant fel interjúalanyként a kötetben – amikor őt megkeresték, annyit mondtak neki a koncepcióról: „egy gondolkodás arról, hogy merre kellene menni.”

A kiadó oldalán egyébként az áll a friss kötettel kapcsolatban: „Ez a könyv a bonyolult nemzetközi helyzet, valamint a Románia és Magyarország közötti feszült politikai és diplomáciai kapcsolatok kontextusában íródott. A kötet interjúk sorát tartalmazza a magyar ügyek tekintélyes szakértőivel a releváns területekről (külpolitika, hírszerzés, diplomácia és média). (...) A Fekete hattyú a Balatonon egy olyan témát tár elénk, amelyet a bukaresti hatalom egyre nehezebben kezel, és veszélyesen gyakran csak a pillanatnyi érdekek és politikai szövetségek felől közelít: Erdélyt.”