Orbán Viktor: a Kárpátalján zajló fejlesztések tovább folytatódhatnak

Orbán Viktor: a Kárpátalján zajló fejlesztések tovább folytatódhatnak

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Brenzovics László, a KMKSZ elnöke és Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora Beregszászon 2019. július 16-án. (Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Levélben gratulált Orbán Viktor miniszterelnök Brenzovics Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének a szervezet hétvégi választási sikeréhez, kiemelve: az október 25-én megrendezett ukrajnai helyhatósági választásokon a kárpátaljai magyarság ismét megmutatta az összefogás erejét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerda reggel.

– Úgy gondolom, hogy a mostani szavazáson megvédett, illetve újonnan megszerzett polgármesteri és képviselői mandátumok fontos garanciát jelentenek arra, hogy az elmúlt években Kárpátalján zajló fejlesztések tovább folytatódhatnak – írta levelében a magyar kormányfő. A tájékoztatás szerint Orbán Viktor ehhez hozzátette: „Ezek az eredmények világosan megmutatták azt is, hogy a kárpátaljai magyarság büszke ezeréves gyökereire, és saját kezébe véve jövőjét meg is akar maradni saját szülőföldjén magyarnak”.

– Engedje meg, hogy a szép eredményekhez szívből gratuláljak, további munkájához pedig sok sikert és jó egészséget kívánjak. Hajrá, magyarok! – zárta gratuláló levelét a miniszterelnök.

Korábban komoly diplomáciai vita alakult ki Magyarország és Ukrajna között a minapi ukrán helyhatósági választások miatt. Az ukrán külügyminisztérium múlt vasárnap este közleményében vádolta meg a magyar diplomáciát azzal, hogy közvetlenül beavatkozik az ukrán helyhatósági választásba, és emiatt „kemény reakciót” helyezett kilátásba. A tárca arra reagált, hogy Szijjártó Péter vasárnap közösségi oldalán biztatta a kárpátaljai magyarokat arra, hogy szavazzanak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség politikusaira és Babják Zoltán beregszászi polgármester-jelöltre.

Kijev hétfőn bekérette a magyar nagykövetet. „Nem túl barátságos hangnemben és nem a barátkozás szándékával kérették be az ukránok Íjgyártó Istvánt. Azt kérték számon, miért buzdították a magyarokat választási részvételre, miért buzdították őket arra, hogy támogassák a magyar jelölteket” – mondta az esetről Szijjártó Péter. A miniszter egyúttal megjegyezte: a kisebbségi ügyek nem tekinthetők belügynek egyetlen létező európai és nemzetközi jogszabály szerint sem. Szijjártó szerint a lépéseivel Kijev azt üzeni, hogy Ukrajna lemondott az európai és euroatlanti integrációért tett eddigi erőfeszítéseiről, és arról, hogy Magyarország támogassa ebben, mivel az Európai Unióban és a NATO-ban minden tagállam egybehangzó támogatására van szükség ahhoz, hogy új országokkal szorosabbra fűzzék az együttműködést.

Az ügy folyományaként egyébként két Ukrajna megtiltotta két magas rangú magyar tisztségviselő beutazását, indoklásuk szerint ezt a helyhatósági választás alatt Kárpátalján folytatott „agitáció” miatt lépték meg. Kedden Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárának arról beszélt, feltételezése szerint ő az egyik Ukrajnából kitiltott „magas rangú magyar tisztségviselő”.