Provokáció készül Marosvásárhelyen?

Provokáció készül Marosvásárhelyen?

A Székely vértanúk kútja Marosvásárhelyen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Leszerelteti a székely szimbólumokat is tartalmazó kétnyelvű táblát, és a nyolcszög alakú térkő is zavarja Marosvásárhely szociáldemokrata alpolgármesterét a felújított Székely Vértanúk Emlékművénél, ahol vasárnap a magyarok a székely szabadság napjára emlékeznének, március14-én pedig Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is beszédet tart a nemzeti ünnep alkalmából.

Az intézkedésre névtelen feljelentés után kerül sor: valakik sérelmezték, hogy egy csorgó fölé felirat került „Izvorul secuilor martiri – Székely vértanúk kútja” felirattal és a Nap, valamint a Hold szimbólumokkal. Az is baj, hogy a régóta meglevő emlékmű köré nyolcágú csillag alakban rakták le a járólapokat. Sergiu Papuc alpolgármester egy helyi lapnak péntek reggel azt mondta: „most leellenőrzöm, és amennyiben nem tartották be a tervet, módosítjuk. Nem változtatjuk át a November 7. negyedet úgynevezett Székelyfölddé.” Az ellenőrzés után a táblát leszerelték és a járólapokat is másképp fogják elrendezni.

A Székely Nemzeti Tanács közleményben tiltakozik. „Két nappal a Székely Szabadság Napja és hat nappal a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter marosvásárhelyi látogatása előtt az egész magyar közösséget provokáló lépésre szánta magát Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala – írják. – Ezeket az intézkedéseket jogsértőnek és provokatívnak tartjuk, amelyek méltatlanok az uniós elnökséget betöltő Romániához, ellentétesek Magyarország és Románia közötti jó kapcsolatok építésének minden törekvésével. Követeljük, hogy hagyják érintetlenül vagy állítsák vissza az emlékmű körüli nyolcágú csillagot, és tegyék vissza a kétnyelvű feliratot a forráshoz. Arra kérünk minden vásárhelyi magyart, hogy vasárnap, a Székely Szabadság Napjának délutánján a székely jelképek és a kétnyelvű feliratok védelmére is gondolva jöjjenek a Székely Vértanúk emlékművéhez, és mozgósítsák rokonaikat, ismerőseiket!”

A Marosvásárhelyike nevű, húszezer tagot számláló magyar nyelvű Facebook-csoportban egy hozzászóló, Hermann Mark Christian emlékeztetett: 1990 márciusában is hasonló provokáció történt, amikor egy „úriember” bicskával kezdte el levakarni a Fortunánál a gyógyszertár kirakatablakáról a magyar és német nyelvű feliratot. A következményeket ismerjük: a „fekete március”, Sütő András szeme világának kioltása, hat halott és évekig tartó bizalmatlanság a két közösség között. Nem tűnik senki számára furcsának, hogy pont most, a március tizedikére meghirdetett Székely Szabadság Napja és március 15-i nemzeti ünnep küszöbén, a magyar külügyminiszter látogatása előtt vagyunk hasonló provokációknak a szemtanúi?