Pusztul a magyar állam tulajdona Szatmárnémetiben

Pusztul a magyar állam tulajdona Szatmárnémetiben

Szatmárnémeti, Pannónia Szálló

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két éve megvette ugyan a magyar állam a Szatmárnémeti főterén álló impozáns épületet, az egykori Pannónia Szálló viszont továbbra is katasztrofális állapotban van. Az erdélyi szecesszió egyik legszebb épületét most a Szatmár Megyei Kulturális és Örökségvédelmi Igazgatóság felszólítására fel kellett állványozni.

Hiába próbáltuk mi is többször megtudni, a magyar állam tulajdonában lévő Manevi Zrt. nem mondja el, mennyiért vették meg a Szatmárnémeti főterén álló műemléképületet, amely elképesztő állapotban volt már akkor is: a tetején több helyen hiányzott a Zsolnay-cserép, a becsurgó esővíz miatt mállik a vakolat, több ablak betörött, a homlokzatról nagyobb darabok potyogtak.

Most már életveszélyes is az épület, legalábbis a helyi műemlékvédelem szerint, amely a Szatmar.ro infromációi szerint arra utasította a tulajdonost, hogy a gyalogosok védelme érdekében állványozza fel az egykori szállodát.

A Bálint Zoltán és Jámbor Lajos tervei alapján épült, 1902-ben megnyitott szálloda az erdélyi recesszió egyik legszebb épülete. Hányatott sorsán nem segített, hogy az 1995-ös privatizáció során egy kétes hírű román vállalkozó tulajdonába került. A hírek szerint a magyar tulajdonos négycsillagos szállodát szeretne üzemeltetni a felújítás után az ingatlannal, de két éve nem haladnak a munkálatokkal.

Elfogták a székelyföldi táblarongálót | Magyar Hang

Egy 30 éves Bákó megyei férfit gyanúsítanak.

A késlekedésnek van egy egészen szürreális oka is: Zamfir Danciu, a Szatmár Megyei Kulturális és Örökségvédelmi Igazgatóság vezetője az Átlátszó Erdélynek azt mondta, a Manevi Zrt. csak tavaly novemberben tudott bejutni az épületbe, mivel a volt tulajdonos elveszítette az épület kulcsait.

Teljesen életszerű, hogy vásárolsz egy milliárdos értékű ingatlant, de nincs pár ezer forintod egy lakatosra, tennénk hozzá.