Rekordbírságot kapott az OTP Romániában

Rekordbírságot kapott az OTP Romániában

OTP Bank (Fotó: OTP Bank / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozásáról szóló törvény értelmében tavaly a Román Nemzeti Bank több tucatnyi szankciót és bírságot osztott ki különféle pénzintézeteknek és pénzügyi vállalkozásoknak. Ám a legnagyobb büntetést, félmillió lejt (csaknem negyven millió forintot) az OTP romániai leányvállalatának kell befizetnie.

Az Economedia.ro román gazdasági hírportál szerint a magyar pénzintézet ottani fiókja ellen tavaly 70 millió lej, vagyis több mint 5,5 milliárd forint tisztára mosása miatt indított eljárást Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT). A hatóságok szerint a magyar hátterű bank 11 alkalommal sértett törvényt.

A román gazdasági hírportálnak a pénzintézet azt válaszolta: „a Román Nemzeti Bank, mint a bankrendszer felügyeleti hatósága, rendszeresen, legalább évente felügyeleti tevékenységet folytat valamennyi romániai hitelintézet, köztük az OTP Bank Romania SA tevékenységével kapcsolatban. Biztosítjuk Önöket, hogy továbbra is válaszolunk a felügyeleti hatóság minden megkeresésére, teljesítjük az ajánlásokat és mindenben megfelelünk a jogszabályi rendelkezéseknek”.

Az OTP-t a Moldovai Köztársaságban is megbüntették, ráadásul a romániai bírság több mint duplájára. A Stiri.md szerint 2022-ben rekordnagyságú bírságokat szabott ki az ottani bankfelügyelet, és ott is az OTP Bank (korábban Mobiasbanca) vezeti a rangsort: közel 4,08 millió moldovai lej (91 millió forint) összeggel. 

Az OTP Bank Moldova vezetőségének öt tagját szintén megbírságolták. Diósi Lászlót, az OTP Bank Moldova 2021 novemberéig hivatalban lévő elnökét 2,61 millió moldovai lejre (49,5 millió forintra) bírságolták, ami a legnagyobb bírság, amelyet valaha moldovai bankárra szabtak ki.

Az OTP tavaly tavasszal került a romániai hírekbe, amikor a DIICOT több razziát is tartott egy pénzmosási ügyben. Akkor arról cikkeztek a lapok, hogy egy bűnözői csoportnak sikerült illegálisan több mint 70 millió lejt felvennie egy romániai bank számláiról, melyet egy offshore cég nyitott a pénzintézetnél. 2022 júniusában a DIICOT csalás miatt vádat emelt a romániai OTP két alkalmazottja ellen.

Címkék: Románia, OTP, bírság