Román államtitkár: atomtámadás esetén ne essünk pánikba!

Román államtitkár: atomtámadás esetén ne essünk pánikba!

Képünk csak illusztráció! Az amerikai haderő kísérleti atomrobbantása a csendes-óceáni Bikini-atollnál 1946. július 25-én (Fotó: United States Department of Defense/Library of Congress)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Raed Arafat román katasztrófavédelemért felelős államtitkár beszélt arról a lehetőségről, ha Vlagyimir Putyin – miután pénteken hivatalosan is elismerte az ukrajnai „népszavazást” és a megyék orosz bekebelezését – úgy döntene, hogy beveti az atomot Ukrajnában. Szerinte ugyan nem áll fenn az atomtámadás veszélye, de azért minden forgatókönyvre fel kell készülni. Az első legfontosabb „teendőnek” azt tartja: „Ne ess pánikba!”

Az államtitkár megnyugtatásul azt is közölte, ha az oroszok bevetik az atomot, az várhatóan „csak” taktikai atomfegyver lenne, vagyis a hatásai nem terjednének ki több száz kilométerre – írja a Főtér, melynek beszámolóját a Népszava vette észre. 

Arafat jó tanácsokkal is ellátta a lakosságot: ha a hatóságok azt mondják, hogy az emberek a következő öt-hat órában ne mozduljanak ki a lakásukból, és tartsák zárva az ablakokat, akkor tényleg maradjanak otthon.

Az is fontos, hogy ha a hatóságok azt kérik, senki ne használja a saját autóját, ezt is tartsák be az emberek. Az államtitkár szerint ugyanis ha a pánikba esett emberek mind ellepik az utakat, az csak forgalmi dugókat okoz.

Végül felhívta a figyelmet arra is, hogy mindig csak a hivatalos forrásokból tájékozódjon a lakosság.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.