Román nyelven dicsérik Orbánt furcsa weboldalakon

Román nyelven dicsérik Orbánt furcsa weboldalakon

Képernyőfotó az Insist pentru Romania oldalról (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akár a Rogán Antal-féle propaganda-minisztériumban is fogalmazhatták volna azokat a cikkeket, amelyek immár tucatszám jelennek meg román nyelven különféle furcsa romániai weboldalakon. Az írások fő jellemzője: halálra dicsérik Orbán Viktort és a magyar kormányt. És van még egy közös vonás: egyiknek sincs névvel jegyzett szerzője.

Az egyik ilyen oldal a Flux24.ro – a domaint 2014 novemberében regisztrálta egy magánszemély, akiről az érvényben lévő GDPR-szabályozás miatt többet nem lehet tudni. Az oldalnak nincs impresszuma, csak egy email-címen lehet elérni a szerkesztőséget – hiába küldtünk levelet, nem válaszoltak. Van Facebook-oldaluk is (23 ezer követővel), és ott azt írják magukról: leleplezésekkel és elemzésekkel foglalkoznak.

A Magyarországgal kapcsolatos októberi cikkeik címei az alábbiak: 

  • Orbán Viktor Brüsszelt okolja az áram- és üzemanyagárak emelkedéséért (október 15.)
  • A magyar Országgyűlés elnöke: A multinacionális vállalatok azért harcolnak az országokkal, hogy átvegyék pénzügyi, gazdasági, természeti és emberi erőforrásaikat. A magánhatalmak megpróbálják meggyengíteni, sőt megszüntetni a nemzeti identitást egy új világrend létrehozása érdekében (október 14.)
  • A magyar lecke: Magyarország áremelkedés nélkül biztosította a téli gázellátást, beleértve a vésztartalékot is. A magyaroknál sincs saját gázkitermelésük, nem úgy, mint Romániának (október 14.)
  • Magyarország további hét autópályát épít, minden nagyobb városnak lesz repülőtere és nagysebességű vasútvonal lesz a visegrádi országokba (október 14.)
  • Orbán Viktor: Brüsszel másodrendű országnak tekint minket. Olyan dolgok elfogadására akarnak kényszeríteni, amelyek korlátoznák a gazdasági lehetőségeinket (október 12.)
  • Orbán Viktor csökkentett rezsidíjakat és 20 százalékos béremelést jelent be (október 8.)
  • Orbán Viktor: Brüsszel a hibás az energiaárak növekedése miatt (október 6.)

Egy kicsit korábbi, szeptember 21-i írást a lelkendező címe miatt emelünk ki: ZSENIÁLIS! Orbán Viktor bejelenti, hogy az uniós újjáépítési alap által adott „hiteleknél” kedvezőbb finanszírozási forrásokat talált!

Egy másik ilyen furcsa oldal az Insistptromania.ro (az „insist pentru Romania” jelentése: ragaszkodom Romániához – a szerk.) Itt sincs impresszum, magát az oldalt csak idén márciusban regisztrálták, szintén egy ismeretlen magánszemély által. A friss indulás ellenére a Facebookon már van 55 ezer kedvelője és csaknem 72 ezer követője. Igaz, a közösségi oldal statisztikája szerint már 2019. március 26-án elindultak. A viszonylag sok követőt vagy óriási hirdetési pénzzel tudták elérni, vagy úgy, hogy egy létező, sikeres oldalt (például egy cicás képeket megosztó közösséget) vettek meg szintén komoly összegért és neveztek át utána – ez magyarázatot adhat a két éves időugrásra is.

Az írások itt is ugyanarra a kaptafára készülnek, ráadásul többüknél ugyanaz az illusztráció: Orbán Viktor áll egy repülő ajtajában, magyar szurkolói sállal. Lássuk hát a címeket a megjelenési időpontokkal:

  • Magyarország és Lengyelország, közösen harcolnak az uniós igazságszolgáltatással (október 14.)
  • Orbán Viktor, keményen: Az áremelkedést az Európai Bizottság hibái okozzák (október 7.)
  • Magyarország Brüsszel „zsarolása” miatt lemond az újjáépítési pénzről! „Igen, nélkülözhetjük!” (október 1.)
  • A kontinens védelmezői! Orbán Viktor és Andrej Babis: „megállítjuk a bevándorlók hullámát!” (szeptember 24.) 
  • Szégyelld magad, Románia: Magyarország nyugdíjemelést és 13. havi nyugdíjat jelent be a nyugdíjasoknak (szeptember 12.) 
  • Orbán Viktor: „Magyarország és Szerbia megvédi Európát a migránsok újabb hullámaitól”. (szeptember 8.)
  • Trump gratulál Orbán Viktornak a harcához, amit a „függetlenségért, a hazafias büszkeségért és a szabadságért” folytat (szeptember 1.)

Találtunk más oldalakat is, ahol viszonylag rendszeresen jelennek meg Orbánt vagy a magyar kormányt dicsérő cikkek, de ezek a honlapok az orosz propagandagépezet román nyelvű leágazásaihoz köthetőek – ilyen például a ro.psutnik.md román nyelvű moldáviai oldal, vagy a román diaszpórához szóló osztrák ziarulromanesc.at.